Hlavní obsah

ANO se musí rozhodnout a nenabízet drobečky, zní z ODS

– Praha
Novinky, zpe

Hnutí ANO nemůže chtít podporu od KSČM a zároveň jednat s ODS, když má každá ze stran úplně jiné programy, podotkla na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně první místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija. ANO se podle ní musí rozhodnout, kterou cestou chce jít, a nenabízet každému drobečky.

Foto: Pavel Karban, Právo

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Článek

„Nevypadá to, že by s námi hnutí ANO chtělo jednat dál,“ odpověděla Udženija na dotaz, zda ODS bude jednat o možné vládní spolupráci.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) by se měl podle ní zamyslet, s kým chce vládnout. „Jestli jeden den říkají, že jim nevadí podpora KSČM a SPD, tak nechápu, jak může chtít vládnout s námi, programy jsou naprosto rozdílné. ANO se musí rozhodnout, kterou cestou chce jít, a nenabízet drobečky,“ zdůraznila Udženija.

Zkritizovala ANO, že nepodpořilo návrh ODS na zvýšení peněz na obranu, i když to má Babišova menšinová vláda v programovém prohlášení. „Neměli jsme signál, že by byli ochotni na některých návrzích spolupracovat,“ dodala.

Babiš dostal od prezidenta Miloše Zemana druhý pokus na sestavení vlády minulý týden. Ve čtvrtek odpoledne se premiér v demisi schází se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. KSČM už dříve deklarovala, že by byla ochotna Babišovu vládu za určitých podmínek tolerovat.

ODS však spolupráci na vládní úrovni s hnutím ANO dlouhodobě odmítá, i když by spolu strany ve Sněmovně měly většinu 103 hlasů.

Výběr článků

Načítám