Hlavní obsah

Komunisté zrušili kvůli lithiu jednání s ANO. Nakonec se sejdou jen Babiš s Filipem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení KSČM se mělo ve čtvrtek sejít s vyjednávacím týmem hnutí ANO. Schůzku však komunisté nejprve zrušili. Vyčkávají totiž, jak se ANO zachová v kauze lithium. Nakonec se ale jednání přece jen uskuteční - ale pouze na úrovni předsedů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a tehdejší ministr financí Andrej Babiš v pořadu České televize Otázky Václava Moravce v roce 2016

Článek

Sejít by se tak měli premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s šéfem komunistů Vojtěchem Filpem. Novinkám to potvrdila mluvčí komunistů Helena Grofová. „Nejprve to bylo zrušeno, nakonec se spolu sejdou jenom sami dva,“ uvedla mluvčí.

Komunisté už dříve několikrát připustili, že by za určitých podmínek mohli tolerovat druhou Babišovu vládu. Ve čtvrtek měla jednání o případné spolupráci pokračovat, komunisté však vyčkávají, jak se ANO postaví k memorandu o lithiu.

Memorandum je neplatné, tvrdí Babiš

Memorandem o porozumění týkajícím se možné těžby na Cínovci, které s australskou společností European Metals Holdings (EMH) podepsal někdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD), se ve středu zabývala Babišova menšinová vláda v demisi.

Babiš trvá na tom, že memorandum je neplatné, a současný šéf resortu průmyslu Tomáš Hüner má za úkol ho zrušit. [celá zpráva]

Pro komunisty je těžba lithia stěžejním tématem. Už loni v říjnu kvůli celé situaci svolali mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle KSČM lithium nepatří do cizích rukou a mělo by zůstat státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám