Hlavní obsah

ANO chce miliardu pro velké zemědělce. Komu to asi pomůže, táží se ODS a Piráti

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Poslanci napříč stranami kritizují návrh na přesun miliardy korun v rozpočtu ministerstva zemědělství na podporu velkých zemědělských komplexů. Přesun peněz navrhl poslanec za hnutí ANO Karel Tureček a podle předsedy poslanců hnutí STAN Jana Farského je to na úkor malých zemědělců. Podle ODS a Pirátů není jasné, jaká je souvislost s Agrofertem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Článek

„Přesun jedné miliardy v rozpočtu ministerstva zemědělství ve prospěch agropotravinářského komplexu na úkor podpory venkova a lesního hospodářství jednoznačně poškozuje malé zemědělce a obce a přispívá k vylidňování venkova. Na miliardovém přesunu profitují pouze velkochovatelé a agropotravinářské holdingy,“ řekla na tiskové konferenci členka zemědělského výboru Jana Krutáková (STAN).

Podle předsedy poslaneckého klubu STAN Jana Farského je absurdní, že před volbami se strany předháněly, jak přidají učitelům, zamítly opravy obecních komunikací a nyní debatují o miliardě pro velké zemědělské podniky. „Budeme se ptát na důvody,” řekl Farský.

ODS: Ptali jsme se, komu to pomůže

S přesunem peněz nesouhlasí ani Piráti. „Návrh považujeme za velmi problematický. Nejsem přesvědčen, že ten přesun dává smysl. Ptal jsem se, jestli je to rozpočtově neutrální ve vztahu k Agrofertu. Nedostal jsem odpověď a budeme se na to znovu ptát,” uvedl místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík na dotaz Novinek.

Podle ODS nebyl poslanec ANO Karel Tureček schopen dostatečně vysvětlit, komu peníze přesně pomohou. „My budeme proti. Ptali jsme se, komu to vlastně pomůže. Odpověď nebyla žádná, tak jsme si z toho odvodili, komu to vlastně pomůže,” řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Faltýnek: Peníze obcím nebereme

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek oponoval, že peníze obcím se tímto neseberou. „Je to dezinterpretace, že se ty peníze berou obcím. Chceme pomáhat dál tuzemským podnikatelům,“ řekl Faltýnek na kritiku STAN a ODS.

Jedná se podle něj o tzv. národní dotace, ze kterých může jít podpora třeba včelařům, malým zemědělcům, ale i na program zadržování vody atd. V rozpočtu pro minulý rok bylo vyhrazeno na národní dotace podle Faltýnka 3,5 miliardy, letos to jsou jen dvě miliardy, a je tak třeba to dorovnat.  

Agrofert převedl současný premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš do svěřenských fondů na začátku roku 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů.

TOP 09 navíc chce, aby právě z této miliardy byly financovány platy učitelů v regionálním školství. „Po plošném zvýšení platů o 15 procent všechny školy neměly dost peněz, a musely proto učitelům snižovat osobní ohodnocení, aby mohly dodržet nové tarify. Stát musí poslat školám více peněz,” uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

SPD chce peníze na platy učitelů přesunout z peněz na inkluzi.

Modernizace vysokoškolských kolejí a menz

Poslanci TOP 09 také navrhují zvýšení peněz do výzkumu a na modernizaci vysokoškolských zařízení.

„Navrhuji přesunout 50 miliónů na obnovy vysokoškolských kolejí a menz, tak aby mohli studenti bydlet důstojným způsobem,” představil jeden ze svých návrhů Dominik Feri.

1,6 miliardy na sociální služby

Poslanci napříč stranami se také shodují na tom, že je třeba vyčlenit více peněz do sociálních služeb. Rozpočtový výbor navrhl, aby to bylo 1,6 miliardy korun, ale kraje požadují až 1,7 miliardy.

Podle Adamové Pekarové z TOP 09 je celá oblast dlouhodobě podfinancovaná.

Místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík uvedl, že v sociální oblasti chybí 3,4 miliardy korun. „Podpořili jsme návrh, aby ministerstvo financí samo připravilo podklady pro návrh,” uvedl Ferjenčík s tím, že do čtvrtka očekává, že ministerstvo navrhne, kde přesně peníze vzít.

S tím souhlasí i ODS. Podle Jana Skopečka nemá smysl, aby se poslanci předháněli ve vytváření různých návrhů, ale je rozumné počkat, až co připraví ministerstvo financí.

Hnutí SPD otázku výdajů do sociální oblasti podle předsedy poslanců Radima Fialy zatím neřešilo. „My jsme tuto věc zatím neprobírali,” řekl a dodal, že se o tom musí poradit celý poslanecký klub.

Reklama

Výběr článků

Načítám