Hlavní obsah

Americký obr C-5M Super Galaxy přistál v Ostravě

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Po 10 letech dosedl ve středu krátce před půl devátou ráno na ranvej Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku největší sériově vyráběný nákladní letoun C-5M Super Galaxy.

Přílet Lockheedu C-5M Super Galaxy do OstravyVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Letecký obr patřící US Air Force měl na palubě kromě několikačlenné posádky i dva vrtulníky: AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jež v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35. Všechny tři stroje budou o tomto víkendu k vidění na mošnovském letišti v rámci 19. ročníku Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády ČR, největší bezpečnostní přehlídky v Evropě.

C-5M Super Galaxy je nejmodernější verze největšího amerického dopravního letounu, který poskytuje americkému letectvu schopnost těžké mezikontinentální letecké přepravy. S rozpětím téměř 70 metrů je schopen pojmout až 130 tisíc kilogramů nákladu nebo šest bojových vrtulníků AH-64 Apache či 345 vojáků a dopravit je na vzdálenost přes 10 tisíc kilometrů. Při maximální zátěži je letoun schopen urazit více než 4500 kilometrů.

Stroj má základnu v San Antoniu v Texasu. Do Mošnova dorazil po ose San Antonio – Kalifornie, kde nabral vrtulníky – Barksdale v americké Louisianě. Z Louisiany mu to trvalo zhruba jedenáct hodin. „Americká armáda ho neukazuje běžně na akcích tohoto typu, tady ale sehrálo hlavní roli to, že dovezl dva vrtulníky pro českou armádu,“ uvedl k účasti na akce Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora Dnů NATO s tím, že do Mošnova se tento typ letadla vrátil po 10 letech.

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet amerického bombardéru do Ostravy Video: Denisa Doležalová, Právo

„Jde však o modernizovanou verzi, kterou veřejnost v ČR ještě nikdy neviděla,“ upozornil a doplnil, že pro cestu zpět do USA bude letadlo tankovat 200 tisíc litrů paliva.

Velitel posádky transportního letounu David Fink prozradil, že je v Česku poprvé. Se Super Galaxy létá 15 let. „Když jsem ho poprvé pilotoval, bylo to trošku strašidelné, protože je opravdu veliký. Je to největší letadlo, které má US Air Force ve svém leteckém parku,“ poukázal a prozradil, že v útrobách letadla jsou i dvě kabiny pro odpočinek pilotů při dlouhých letech. Využili je právě při dnešním příletu do Česka. „Sem jsme letěli čtyři piloti. Dva pilotovali a dva vždy odpočívali,“ popsal.

Reklama

Související články

Nad Ostravou kroužil americký bombardér B-52

Na ostravském letišti Leoše Janáčka v Ostravě v úterý odpoledne přistál strategický bombardér Boeing B-52 Stratofortress, který se zúčastní víkendových Dnů...

Výběr článků

Načítám