Hlavní obsah

Ambrozka nahradí na jihu Moravy Horák

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Druhým náměstkem jihomoravského hejtmana za KDU-ČSL bude Václav Horák. Původně měl být jmenován bývalý poslanec Libor Ambrozek, jenže funkce se ve čtvrtek vzdal poté, kdy vyšlo najevo, že zneužíval své poslanecké náhrady a použil je na výstavbu domu v Kyjově za deset miliónů korun.

Článek

Nominaci krajského zastupitele Horáka, jenž byl již v minulém volebním období náměstkem hejtmana, schválilo v pátek odpoledne vedení jihomoravské organizace KDU-ČSL.

Původně se měl jednání zúčastnit rovněž Ambrozek, spolustraníci očekávali jeho vyjádření k majetkovým poměrům i postoj k využívání poslaneckých náhrad. Jak Právu potvrdil krajský tajemník lidovců Petr Cajzl, Ambrozek jen vzkázal, že je v zahraničí. „O důvodu jeho nepřítomnosti jsme vůbec nejednali, pouze jsme vzali na vědomí,“ říká tajemník. [celá zpráva]

Jihomoravský šéf KDU-ČSL Stanislav Juránek nicméně očekává, že Ambrozek neprodleně po svém návratu zaujme ke svým finančním poměrům jasné stanovisko.

Lidovci v pátek rovněž rozhodli, že Ambrozek nebude ani členem rady, na jemu slíbené místo nastoupí někdejší místopředseda strany David Macek.

O rozhodnutí KDU-ČSL byl informován rovněž hejtman Michal Hašek (ČSSD), jenž již dříve vyzval své partnery v nastávající nové krajské dvojkoalici, aby situaci kolem Ambrozka řešili. Původní koalice ČSSD - ODS nedávno skončila odstoupením ODS, která poukazovala na to, že si Hašek ponechal funkci hejtmana i poté, kdy byl zvolen poslancem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám