Hlavní obsah

Aktivní záloha armády hlásí enormní zájem uchazečů, i kvůli válce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dražice

V souvislosti s válkou na Ukrajině zaznamenala česká armáda zvýšený zájem uchazečů o vstup do aktivní zálohy. Jejich počet se za poslední měsíce zvýšil několikanásobně. Vojáci v záloze pravidelně absolvují vojenský výcvik. Jeden takový se v těchto dnech koná v Dražicích u Tábora.

U Tábora probíhá střelecký výcvik příslušníků aktivní zálohyVideo: Novinky

 
Článek

Akci pořádá Velitelství teritoria a je zaměřena na intenzivní výcvik pomocných střeleckých instruktorů. Cílem je, aby pak byli schopni sami školit nové členy zálohy.

Foto: Novinky

U Tábora probíhá střelecký výcvik příslušníků aktivní zálohy.

„Probíhá tady sjednocení metodiky výcviku ve střelecké přípravě. Jedná se o precizní manipulaci se zbraněmi, střelbu na velmi krátkou vzdálenost s postupným zaměřením na dynamičtější střelbu, s přebíjením a samozřejmě s vyhodnocováním střelby tak, aby byli schopni úspěšně předat tyto informace svým podřízeným,“ popsal instruktor střelecké přípravy Jan Eliáš.

Aktivní zálohy: vlastenci, ne rambové

Domácí

Nechybějí ani ženy

Účastníci mají k dispozici útočné pušky CZ 805 BREN a pistole vz. 82. Pětidenního výcviku se tu účastní 26 mužů a dvě ženy.

„Já už sloužím pátý rok, už mám za sebou několik cvičení, ale tento kurz je první. Ty zbraně nejsou úplně lehké, dá to trošku zabrat, ale instruktoři se nám hodně věnují a máme hodně prostoru na trénink a různé nácviky,“ svěřila se příslušnice pěší roty aktivní zálohy Lucie Koutná.

„Výcvik je velice podnětný. Očekáváme od něj, že všechna krajská vojenská velitelství, která působí v republice, sjednotí metodiku výcviku, aby vše probíhalo na stejné úrovni a se stejnými povely,“ dodal další účastník Ondřej Nýdrle.

Foto: Novinky

Účastníci mají k dispozici útočné pušky CZ 805 BREN a pistole vz. 82

Jedním z těch, kdo nynější záložáky cvičí, je instruktor střelecké přípravy Václav Vonášek, který kdysi tento kurz sám absolvoval. „Beru to jako přínos, protože jsem to viděl jak z pohledu účastníka, tak teď to mohu vést jako instruktor a mohu se díky tomu vyvarovat určitých chyb.“

Záložáků je stále málo

V současné době eviduje armáda v aktivní záloze přes 3700 osob. To však nestačí. Cílem je proto během následujících několika let docílit počtu až 15 tisíc záložáků. Zájem však v poslední době i kvůli válce na Ukrajině roste.

Foto: Novinky

Výcviku se účastní 26 mužů a dvě ženy

„Pokud to mám zjednodušit, tak ten zájem je zvýšen několikanásobně a je víceméně konstantní. Má samozřejmě menší výkyvy, zejména v letních měsících, ale po jejich skončení očekáváme další zvýšený zájem,“ řekl novinkám velitel Velitelství teritoria Antonín Genser.

Aktivní záloha je plnohodnotnou součástí ozbrojených sil České republiky,  pro plně profesionální armádu je nezbytná. Stát se vojákem v záloze je přitom snazší než být vojákem z povolání. Přihlásit se může každý zdravý, morálně bezúhonný plnoletý občan ČR do 60 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám