Hlavní obsah

Aktivisté chystají na závěr týdne v Praze blokády silnic i happeningy

Novinky, jas
Praha

Krátkými blokádami dopravy a sérií protestních happeningů v hlavním městě hodlá česká pobočka iniciativy Extinction Rebellion v příštích dnech vyburcovat veřejnost, aby začala brát vážně hrozby související se změnami klimatu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ráno a večer na několika místech Prahy zastavíme provoz miniblokádami (jen na sedm minut), abychom šířili poselství, že je potřeba vyjet ze zajetých kolejí,” uvedla iniciativa na Facebooku k jedné ze dvou blokád dopravy, které hodlá v pátek uspořádat při dopravních špičkách. Kde se odehrají, organizátoři neupřesnili, uvedli ale, že vědomě riskují, že budou zadrženi policií.

„Nechceme obyčejným lidem zbytečně narušovat životy, ale už více než třicet let nikdo neposlouchá, co říkají světoví vědci a klimatická hnutí. Musíme se svým poselstvím vyjít do ulic,” zdůvodnili své kroky, k nimž patří i protest před sídlem společnosti ČEZ, od níž očekávají, že pomůže do roku 2025 dosáhnout uhlíkové neutrality.

V pátek by měl proběhnout rovněž happening rodičů s dětmi na Staroměstském náměstí a shromáždění před budovou České televize, kterou vyzývají, aby pravdivě informovala „o klimatické a ekologické krizi”.

Již ve čtvrtek se bude konat happening na náměstí Republiky. „Přijďte podpořit rebely, kteří strčí hlavy do oprátek, stojíce přitom na ledu. Je to dostatečně výstižné vyjádření naší situace,” vyzývají aktivisté.

Foto: Christian Mang, Reuters

Aktivisté z iniciativy Extinction Rebellion při jedné z blokád v Berlíně

Protesty by měly vyvrcholit v sobotu na Václavském náměstí. Jejich součástí bude i neupřesněná blokáda jakožto projev občanské neposlušnosti. Aktéři jsou údajně připraveni „přinést osobní oběti” jako je zadržení policií.

Důvodem je podle organizátorů skutečnost, že „nenásilné akce občanské neposlušnosti fungují a když jsou dostatečně narušující, vlády je nemůžou ignorovat”. Větší blokádu chystá iniciativa do Prahy příští rok na jaře. Podobné akce probíhají v posledních dnech i v dalších evropských městech i v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám