Hlavní obsah

A co Unipetrol? Babiš má podle bojovníků s korupcí vysvětlit víc než jen Čapí hnízdo

– Praha • Aktualizováno

Kauza Čapí hnízdo není podle protikorupční iniciativy Vraťte nám stát jedinou aférou, kterou by měl ministr financí Andrej Babiš vysvětlit. Šéfa hnutí ANO vyzvala, aby objasnil například i privatizaci Unipetrolu nebo údajné nesrovnalosti ve financování volební kampaně ANO. Podle Babiše se jedná o najaté aktivisty a podobné nesmysly a lži nemá cenu komentovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Podezření z dotačního podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo „zdaleka není jedinou kauzou, která u veřejnosti vzbuzuje podezření, zda Vaše podnikatelské aktivity nejsou ukázkovým příkladem nešvarů, jež jste při svém nástupu do české politiky tak razantně kritizoval”, napsali Babišovi autoři dopisu z iniciativy Vraťte nám stát.

Kauzu Čapí hnízdo bude Babiš vysvětlovat poslancům ve středu na mimořádné schůzi Sněmovny. Podle protikorupční iniciativy by měl šéf státní kasy zodpovědět minimálně 22 otázek. Měl by například uvést výši dotací, které Agrofert získal.

Iniciativa také chce, aby Babiš prozradil skutečné vlastníky švýcarské společnosti O.F.I., která se v roce 1995 stala majoritním majitelem Agrofertu, nebo personální strukturu divize vnitřní bezpečnosti Agrofertu.

Dar pro ČSSD i vztah s ministry

V souvislosti s privatizací Unipetrolu by měl ministr financí podle dopisu mimo jiné popsat způsob převzetí společnosti Lovochemie, potvrdit pětimiliónový dar na činnost ČSSD v roce 1997 nebo ozřejmit své vztahy s ministry Zemanovy vlády a podnikateli.

Podobně by měl podle dopisu Babiš vysvětlit podmínky kolem dotace a daňových úlev pro slovenský podnik Duslo Šaľa, který patří pod Agrofert, nebo podíl na financování slovenské vládnoucí strany Smer a styky se slovenskými politiky.

Tvůrci dopisu rovněž uvádějí, že volební kampaň ANO stála v roce 2013 podle odhadů a svědectví lidí z Babišova okolí zhruba 650 miliónů korun. Po Babišovi chtějí vysvětlení, „proč se tato suma nepromítla do účetní uzávěrky kampaně” a z jakých zdrojů kampaň financoval.

Autoři dopisu poukazují také na předlistopadovou minulost šéfa dozorčí rady Agrofertu Libora Širokého, bývalého důstojníka komunistické tajné policie.

V jejích svazcích byl Babiš veden jako agent, podle soudu neoprávněně. Chtějí také vědět, zda byl Babišovým právním zástupcem ve sporem kolem Unipetrolu advokát Radek Pokorný, který je spojován s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Jsou to najatí aktivisté, tvrdí Babiš

Ministr financí Babiš Novinkám sdělil, že takové nesmysly a lži nemá cenu komentovat. „Například naše kampaň do Sněmovny stála 117 080 399 korun, ne 650 miliónů, jak tito najatí aktivisté lžou,” uvedl Babiš.

Opřel se také do jednoho ze členů iniciativy a signatáře dopisu Petra Havlíka. Označil ho za jednoho z prvních členů ODS, který mu prý nabídl, že bude řídit hnutí ANO za 200 tisíc korun měsíčně.

Výběr článků

Načítám