Hlavní obsah

ODS prý dostane od Klause druhý pokus najít premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí nebo v úterý začne s politickými stranami další kolo jednání o podobě nové vlády. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl České televizi řekl, že Klaus v nejbližších hodinách pověří ODS, aby ze svého středu vybrala někoho, "kdo vezme jednání o vládě do svých rukou."

Článek

"Prezident dá druhý pokus ODS," řekl Jakl. Strana zvítězila v senátních volbách. Jakl přiznal, že s Klausem ještě nemluvil, myslí si ale, že se tak prezident zachová.

Podle tajemníka se tak prezident rozhodne na základě výsledků senátních voleb. Ty vyhrála ODS. Z 27 senátorů získal 14, a v horní komoře tak získala nadpoloviční většinu. [celá zpráva] ČSSD skončila druhá, bude mít šest nových senátorů. KDU-ČSL získala čtyři křeslo, tři další si rozdělí nezávislé strany a hnutí.

Nečas: Bude to Topolánek

"ODS už takového člověka vybrala a je to samozřejmě pan předseda Topolánek. Nikdo jiný k tomu nemá mandát a nikdo jiný nemá právo podobné pověření z řad ODS přijmout," řekl místopředseda strany Petr Nečas.

Paroubek označil Jaklova slova za výstřel z Aurory. "Ale od toho ho pan prezident má, aby pak řekl něco moudřejšího," prohlásil. Podle něj Jakl nyní "sonduje terén".  Tvrdí, že Hrad by měl počkat na vzájemné sezkání politických stran na začátku příštího týdne. Jakl však řekl, že není důvod nyní na cokoliv čekat, když už strany dostaly odklad kvůli volbám.

Podle šéfa Strany zelených Martina Bursíka není vyjádření Jakla konzistentní s vyjádřeními prezidenta, který podle něj záměrně nenaznačuje možná řešení, aby dal prostor stranám k dalším jednáním. "Výsledky voleb asi čteme každý jinak," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip k Jaklovu výroku.

Dohodněte se, vyzval Klaus

Klaus v sobotním projevu strany vyzval, aby daly jasně najevo, na čem jsou schopny se dohodnut. [celá zpráva] Vadí mu, že pět měsíců po volbách ještě není jasné ani to, zda si přejí předčasné volby, nebo se dohodnou na vládě s podporou Sněmovny. Celý text Klausova projevu naleznete ZDE

Variantu předčasných voleb odmítá ČSSD. Nelíbí se jí ani vláda všech stran, v níž by se Topolánek neucházel o post premiéra. Naopak podporuje variantu velké koalice, kterou ale ODS odmítla.

Občanští demokraté by zase ráda měli vládu, která by zemi dovedla k předčasným volbám, a s tímto cílem by se na ní strany dohodly.

Strany Klause nevyslyšely

Zástupci politických stran, kteří se v pořadu Otázky Václava Moravce v neděli sešli, zopakovali svá politická stanoviska z předchozích týdnů. Klausovo volání po dohodě tak nevyslyšeli. Topolánek zopakoval, že ODS nebude jednat o velké koalici jak požaduje ČSSD a sociální demokraté řekli, že chtějí stabilní řešení, nikoliv vládu, která zemi povede k předčasným volbám.

ODS prosazuje případné předčasné volby už na jaře. Komunisté, kteří se jim také nebrání, by je raději měli až na podzim.

Chronologie hledání vlády:

5. června - Prezident Václav Klaus pověřil předsedu ODS Mirka Topolánka, aby jako vítěz voleb jednal o vládě.

26. června - ODS, KDU-ČSL a SZ podepsaly koaliční smlouvu. ČSSD odmítla vládu tolerovat

14. srpna - Sněmovna na sedmý pokus zvolila předsedu. Stal se jím Miloslav Vlček (ČSSD).

16. srpna - Prezident Klaus jmenoval novým premiérem šéfa ODS Topolánka.

21. srpna - ČSSD rozhodla, že bude dál jednat s ODS o toleranci její menšinové vlády. Trojkoalice byla rozpuštěna.

24. srpna - Paroubek a předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek oznámili, že spolu budou jednat o koalici. To vedlo k bouřím v KDU-ČSL, kalousek se vfzdal předsednictví a strana jednání s ČSSD o vládě, kterou by podporovali komunisté, ukončila.

4. září - Prezident jmenoval vládu Mirka Topolánka.

3. října - Menšinová vláda ODS nezískala důvěru. Pro hlasovalo 96 poslanců, proti bylo 99.

11. října - Prezident přijal demisi vlády Mirka Topolánka.

15. října - Předseda ČSSD Paroubek oznámil, že ODS a ČSSD by mohly jednat o velké koalici. ODS ji odmítla.

21. a 28. října - ODS s přehledem vyhrála komunální a senátní volby.

29. října - Klausův tajemník Ladislav Jakl řekl, že prezident zřejmě vyzve ODS, aby vybrala politika, který začne jednat o nové vládě. ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Dohodněte se, vyzval prezident Klaus politiky

Prezident Václav Klaus při sobotním projevu na Pražském hradě vyzval politiky, aby jasně řekli, co při řešení politické situace chtějí a co nikoliv. Klaus...

Výběr článků

Načítám