Hlavní obsah

Dohodněte se, vyzval prezident Klaus politiky

PRAHA

Prezident Václav Klaus při sobotním projevu na Pražském hradě vyzval politiky, aby jasně řekli, co při řešení politické situace chtějí a co nikoliv. Klaus to prohlásil v projevu před ceremoniálem udělování státních vyznamenání.

Článek

"Hlavní aktéři naší politiky musí jasně říci, co chtějí a co nechtějí, respektive s kým jsou a s kým nejsou ochotni se domluvit. Věřím, že si odpovědnost vůči celé naší zemi dobře uvědomují," řekl Klaus.

Politikům připomněl, že by měli jednat konstruktivně, aby jejich spory nedělily společnost. Strany by se měly dohodnout buď na tom, že jsou schopny sestavit vládu, nebo že je potřeba vyhlásit nové volby. Celý text projevu naleznete ZDE.

V několika narážkách připomněl nejbolestivější fakta současné politické situace. "I když každá změna vyvolává nejen pozitivní, ale i nikoliv pro všechny příznivé průvodní jevy, bránění se změně nakonec bývá dražší, než změna samotná," řekl například Klaus.

Klaus vyjádřil obavu, že v ČR nyní dochází k erozi základních hodnot, jako jsou svoboda, demokracie, jednotlivec a jeho občanská práva, soukromé vlastnictví nebo trh.

Podle něj byl rok 1989 srovnatelný s rokem 1918. "Strany se přes všechny spory tehdy dohodly na jednom zájmu, vzniku československého státu. To, co vybudovaly, po druhé světové válce ztratily také proto, že shodu v následujících letech neudržely. I jejich shoda začaly brzy podléhat erozi," přirovnal Klaus.

"Díky dalším unikátním dějinným souvislostem jsme svobodu, demokracii a státní suverenitu před 17 lety získali zpět. Právě teď je nesmíme poztrácet," řekl Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám