Hlavní obsah

Filip: kandidáti do Senátu nás musejí o podporu požádat přímo

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip přisuzuje neúspěch své strany ve víkendových volbách nízké voličské účasti. Podle Filipa jsou výsledky výrazem znechucení lidí z politikaření.

Článek

Po červnových volbách jste říkal, že vaši voliči před strachem z Modré šance ODS vsypali hlasy ČSSD. Kam se hlasy pro KSČM vytratily nyní?

Zmizely mezi těmi, kteří k volbám nepřišli. Je přece jenom rozdíl mezi šedesáti a čtyřicetiprocentní účastí. Kdokoliv v těchto volbách uspěl, musí vědět, že k jeho konkrétnímu obsahu v místě, kde bude vykonávat veřejnou správu, se nevyjádřilo šedesát procent oprávněných voličů. Proto jeho rozhodnutí musí být korigováno s vědomím, aby obec byla spravována ve prospěch většiny.

Jiří Paroubek vyzval k vytvoření koalice proti ODS ve druhém senátním kole. Vyslyšíte ho?

Nejpodstatnější je, kdo kandiduje a ne za jakou stranu. To ale neznamená, že bychom podpořili kandidáty ODS. To by jistě byla výjimka, pokud by o to veřejně požádali. Je úkolem nejen KSČM, aby Senát neovládla jedna strana. Proto takové doporučení nemůžeme vydat, zakázat to ale žádnému našemu členu nemůžeme. V řadě obvodů, kde nemá KSČM a ani ČSSD zastoupení, jsou kandidáti, kteří by si zasloužili podporu. Pokud o ni požádají, tak ji mohou dostat.

Už se tak stalo? Mluvil jste už po volbách s Paroubkem?

Intenzivně se už jedná. Dnes jsme právě mluvili o druhém kole a o případném vytvoření koalic, kde naše strany uspěly. Shodli jsme se, že vyjednávači v krajích jsou většinou zkušení lidé, takže centrální doporučení nebudeme potřebovat.

Není nízká účast vašich příznivců ovlivněna všeobecným názorem KSČM o nepotřebnosti Senátu?

Netajíme se, že máme jiný názor na Senát, ale neznamená to, že bychom se toho politického boje nezúčastnili. To také vzkazujeme všem občanům. Pokoušet se rušit Senát tím, že nepůjdu k volbám, je největší protimluv.

Mohou tyto volby ovlivnit vytvoření nové vlády?

To je věcí jen předsedů stran. Vláda je odpovědná Sněmovně a senátní ani komunální volby nic na jejím složení nezmění.

Pokud by došlo přece jenom na předčasné volby, zvítězila by podle vás ODS?

Ne. Prováděná noc dlouhých nožů je evidentní a tam, kde to už pochopili, ODS neuspěla. Celkové posílení opět zaznamenali nezávislí, což je jeden z výrazů odmítnutí politikaření.

Chcete zákonem omezit výdaje na volební kampaň. Jaký limit je únosný?

Mezi 30 až 50 milióny korun.

Jak dopadla KSČM v komunálních a senátních volbách 2006

V obcích a městech dostali komunisté 10,81 procent hlasů oproti roku 2002, kdy získali 14,56 procent. Počet jejich mandátů poklesl z 9,12 na 6,84 procent.

Do druhého kola senátních voleb postoupili tři komunističtí kandidáti. V roce 2004 postoupilo 9 kandidátů, ze kterých se nakonec stal senátorem pouze jeden.

Reklama

Související články

Paroubek a Filip ladili noty

V předvečer středeční schůzky ČSSD s prezidentem na Hradě si znovu upřesňovali své postoje k vytvoření nové vlády předsedové ČSSD a KSČM Jiří Paroubek...

Výběr článků

Načítám