Hlavní obsah

Klaus zvažuje jmenovat premiéra až po kongresu ODS

Právo, Novinky, ada, gö, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle hlasů z ODS prezident Václav Klaus zvažuje, že by se jmenováním nového premiéra vyčkal nejen do skončení podzimních senátních a komunálních voleb, ale i do kongresu občanských demokratů, který se uskuteční 18. a 19. listopadu. Počkal by si tak na mandát nového vedení strany, které by mu doporučilo do čela vlády politika, aniž by on sám musel do výběru vstupovat.

Článek

Případné zasahování Klause coby čestného předsedy ODS do výběru kandidáta by totiž mohlo vyvolat konflikty.

Podle úvah občanských demokratů bude po konání kongresu už jasné, zda se v čele strany udrží Topolánek, jehož vláda podala prezidentovi ve středu demisi. [celá zpráva] Klaus by tak měl snadnější rozhodování v tom, koho pověřit druhým pokusem o sestavení vlády. Současně by tím navenek nijak nezasahoval do stranického rozhodování. Právě rozštěpení strany se chce podle dostupných informací, jako čestný předseda ODS, vyhnout.

Konzultace s politickými stranami ohledně nové vlády zahájí Klaus v pátek, kdy se setká s představiteli lidovců. Reprezentanty čtyř dalších parlamentních stran ODS, ČSSD, KSČM a Strany zelených přijme až příští týden. [celá zpráva]

Kdo nahradí Topolánka

Mezi politiky se spekuluje, kdo by mohl Topolánka v čele strany vystřídat. Objevuje se například jméno odstupujícího ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, který je považován za nekonfliktního politika, za nímž stojí značná část hejtmanů.

Gandalovič na dotaz Práva, zda uvažuje o své kandidatuře předsedy ODS, řekl: "O tom jsem neuvažoval a uvažovat nebudu." Nevyloučil však, že by se mohl ucházet o funkci místopředsedy. Podle něj musejí ale o této nominaci rozhodnout regiony.

"Podporuji pana Topolánka, už vyhrál čtvery volby a jsem přesvědčen, že za několik dnů vyhraje páté. Myslím, že udělal pro ODS spoustu práce a ještě má co nabídnout," dodal Gandalovič.

Reklama

Související články

Soc. demokraté žádají druhou šanci

ČSSD trvá na právu druhého vítěze voleb mít druhý pokus o sestavení vlády. Jako kandidát se nabízí šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Pro koho se prezident Václav...

Výběr článků

Načítám