Hlavní obsah

Julínek odvolal jednoho z nekomunikujících náměstků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už čtvrtý den se nový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) marně snaží sehnat dva své náměstky. Od doby nástupu do funkce se mu vyhýbají náměstek pro zdravotní pojištění a kontrolu Vladimír Dryml (ČSSD) a náměstek pro zdravotní péči Antonín Pečenka. Toho Julínek už z funkce ve čtvrtek odvolal.

Článek

Zatímco Dryml si vzal dovolenou, Pečenka je v pracovní neschopnosti. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že Julínek Pečenku odvolal. Podle Cikrta je odvolání platné, přestože Pečenka dokument osobně nepřevzal. Jeho práva člověka v nemocenském stavu ale prý zůstala zachována.

Julínkovi se nedaří ani spojit se s náměstkem Drymlem, který patřil k nejbližším spolupracovníkům bývalého ministra Davida Ratha (ČSSD). "Pracovníci ministerstva se pokusili kontaktovat pana Drymla v udávaném místě jeho trvalého pobytu, tam se ale nacházel pouze autoservis," uvedl Cikrt.

Ze čtyř náměstků s Julínkem od počátku spolupracoval pouze hlavní hygienik Michael Vít. Poté, co nový ministr ve čtvrtek v médiích vyzval své náměstky, aby se mu přestali vyhýbat, se mu ozval náměstek pro legislativu a mezinárodní věci Radim Suchánek. Julínek se s ním sejde v pondělí.

Podle Ratha se chce Julínek mstít

Rath v pátek obvinil Julínka z toho, že si při Pečenkově odvolání počínal v rozporu se zákoníkem práce a navíc neeticky, když vyslal své lidi s rozhodnutím o odvolání za Pečenkou domů v době jeho pracovní neschopnosti. "Nevím, proč jezdí zhruba v jedenáct hodin v noci někam za Prahu, aby nemocnému náměstku předali okamžité odvolání, jako by nemohlo vydržet do doby, než se uzdraví," řekl exministr.

Podle Ratha se bude ODS chtít Pečenkovi pomstít za to, že ještě jako nucený správce ve Všeobecné zdravotní pojišťovně odhalil údajné tunely některých občanských demokratů. "On proti tomu začal aktivně vystupovat, a toto je odplata," prohlásil Rath.

Julínek na to reagoval s tím, že Pečenkovu neschopenku "nechce teď komentovat". V rozhovoru pro Radiožurnál zdůraznil, že práva člověka v nemocenském stavu "jsou zachována".

Nový ministr se nad přístupem náměstků pozastavil. "Já jsem se snažil na rozdíl od nich chovat velice seriózně a nechtěl jsem vzkazovat přes média, jaké úmysly mám s jejich dalším působením. Bohužel, oni mi to nedovolili, já svůj postoj dodržím a řeknu to až jim," řekl Julínek.

Reklama

Související články

Rath nabídl Julínkovi schůzku

Na své zřejmě poslední tiskové konferenci v pondělí krátce po poledni zveřejnil odstupující ministr zdravotnictví David Rath dopis svému nástupci Tomáši...

Výběr článků

Načítám