Hlavní obsah

USA odloží rozhodnutí o raketách v ČR na prosinec

Právo, roš, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí o nejvhodnějším umístění protiraketové základny ve střední Evropě Američané patrně odloží až na prosinec, na dobu po listopadovém summitu NATO v Rize. Právu to ve čtvrtek řekl český velvyslanec v Alianci Štefan Füle.

Článek

Podle jeho slov se totiž šéfové států a vlád NATO v lotyšské Rize 28. až 29. listopadu rovněž zevrubně vysloví k otázce obrany proti hrozbě útoku balistickými raketami a naváží tak na dialog zahájený již na pražském summitu před čtyřmi lety.

Vzhledem k tomu, že jakýkoli budoucí alianční protiraketový systém bude propojený s americkým, o němž se nyní diskutuje, bude podle velvyslance Füleho jen logické, že USA rozhodnou o jeho evropském pilíři až následně.

Americký velvyslanec William Cabaniss to nepřímo naznačil i na středeční konferenci v Praze, když upozornil, že původní srpnový termín rozhodnutí se přesunul na podzim. O podzimu ve včerejším rozhovoru pro Právo hovořil i námětek diplomacie Mark Pekala.

Není jasné, jakou vládu by Česko kolem Vánoc mohlo mít v případě, že Topolánkův kabinet nedostane počátkem října důvěru. Po říjnových senátních a komunálních volbách by mohl probíhat druhý či dokonce třetí pokus o sestavení vlády.

Deštník je v zájmu ČR, řekl Topolánek

Rozmístění základen v některých evropských zemích povede ke zlepšení bezpečnostní ochrany pro Českou republiku i celý kontinent, míní premiér Mirek Topolánek. "Výstavba protiraketového deštníku je v souladu s našimi závazky v rámci bezpečnostní a obranné politiky v NATO i v Evropské unii," řekl včera českým velvyslancům.

Kvůli případnému vybudování americké základny v ČR se uplynulých dnech ostře střetli ministr zahraničí Alexandr Vondra a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

I když má menšinový kabinet ODS omezený mandát, nesmí to podle Topolánka ovlivnit zahraniční politiku, musí si zachovat svoji kontinuitu, předvídatelnost a důvěryhodnost. Jako prioritu označil přípravy Česka na předsednictví EU na jaře 2009, které považuje za zatěžkávací zkoušku. Organizační věci spojené s přípravami bude koordinovat vládní zmocněnec odpovědný přímo premiérovi, uvedl Topolánek.

Za další priority považuje Topolánek dobrou sousedskou politiku, transatlantické vazby a podporu dodržování lidských práv ve světě.

"Věznice CIA nejsou věcí ČR"

O středečním přiznání prezidenta USA George Bushe o existenci tajných věznic CIA, v nichž byli osoby podezřelé z terorismu podrobeny i tvrdým výslechovým metodám, prý neměl včera Topolánek potuchy.

"Já to oznámení neznám, prostuduji si ho, pak vám na to odpovím. Nicméně si myslím, že to je v kompetenci a v pravomoci a zodpovědnosti USA, nikoliv České republiky," řekl na dotaz Práva.

Vondra Bushovo přiznání přivítal s tím, že Česko se bude zajímat o přelety letadel s vězni.

"Vítáme transparentnost americké strany. Zatím nevíme nic nad rámec toho, co bylo řečeno a budeme se o to samozřejmě zajímat," řekl na otázku Práva. "Vycházíme z toho, že u nás zmíněná zařízení CIA nebyla," upřesnil.

Potvrdil rovněž, že česká diplomacie se bude zajímat o případné využití vzdušného prostoru ČR a letišť k mezipřistání letadel, jimiž americká tajná služba přepravovala zadržené k výslechům v jiných zemích.

Paroubek se podle svých slov musí seznámit s podstatou zprávy o věznicích. "Doteď jsem si to myslel, ale také jde o to, v jakém je to rozsahu atd. Určitě z toho nemám radost," řekl na dotaz Práva.

Exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) přivítal, že platí zásada "věci odkrývat". Podle svých slov Právu považuje za důležité, aby všechny země, včetně USA, byly otevřenější mezinárodní kontrole všech detenčních zařízen

Reklama

Související témata:

Související články

Vojenští experti USA odjeli z ČR

Tým vojenských expertů USA včera v Česku ukončil týdenní hledání vhodné lokality pro výstavbu protiraketové základny USA. Prozkoumali tři možná teritoria -...

Základna USA v Česku nebude, řekl Paroubek

Spor ODS a ČSSD o to, zda kvůli umístění protiraketové základny USA v Česku uspořádat referendum, byl zřejmě zcela zbytečný. Podle informací odstupujícího...

Výběr článků

Načítám