Hlavní obsah

Základna USA v Česku nebude, řekl Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor ODS a ČSSD o to, zda kvůli umístění protiraketové základny USA v Česku uspořádat referendum, byl zřejmě zcela zbytečný. Podle informací odstupujícího premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka bude základna umístěna někde jinde.

Článek

"Podle mých informací bude ta základna umístěna někde jinde, nikoliv v České republice. Takže není o co se hádat," řekl Paroubek ve dvoustránkovém rozhovoru pro sobotní vydání Práva.

"Myslím, že zrovna tohle není věc, na které je nutné trvat, protože to je virtuální realita. Pokud by snad došlo k tomu, že by zde ta základna skutečně měla být umístěna, tak to referendum samozřejmě budeme prosazovat, a myslím, že pro to v Poslanecké sněmovně získáme dostatečnou podporu i bez ODS. Ale v tomto okamžiku se domnívám, že řešíme problém, který vůbec nenastane," řekl v rozhovoru Paroubek.

Informace o tom, že se USA rozhodly postavit svou protiraketovou základnu jinde než v Česku, informovaly některé světové agentury a deníky již minulý týden.

Podle agentury AFP americké ministerstvo obrany požádalo Londýn o povolení postavit na britském území protiraketovou základnu, která by měla zneškodnit případné nepřátelské rakety vypálené z Íránu a z dalších rizikových zemí. Důvodem mělo být to, že v České republice a Polsku, kde USA chtěly raketovou základnu umístit původně, sílí odpor proti tomuto plánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám