Hlavní obsah

Tropická vedra ohrožují zdraví lidí

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tropické počasí, které zasáhlo republiku, drtí lidi všech věkových kategorií. Kolabují důchodci na ulicích i děti ve školách. Pražská záchranná služba zaznamenala při třicetistupňových vedrech od pondělí o padesát výjezdů více než je obvyklý denní průměr, tedy o pětinu. Obdobné zvýšení kolapsů zaznamenali lékaři v Brně i v dalších městech.

Článek

"To číslo nevyjadřuje přesně situaci. Normálně máme tak do dvě stě padesáti výjezdů, v pondělí jich bylo 297, ale velkou část tvořily mdloby a kolapsy z vedra, v mnoha případech provázené hysterickými záchvaty," řekl Právu mluvčí záchranky Marek Uhlíř.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé s kardiovaskulárními chorobami a astmatici. "Samozřejmě lidem, kteří mají problémy s dýcháním dělají vedra největší potíže, ale nedá se říct, že by nejčastěji kolabovali. Svoje potíže znají již delší dobu a tak vědí, jak se s krizovou situací vyrovnat," tvrdí Uhlíř, který považuje za největší problém, že vedra udeřila tak brzy.

Naprostá většina kolapsů je zapříčiněna nedostatečným přísunem tekutin. Přitom při teplotách okolo třiceti stupňů by měl dospělý člověk vypít asi čtyři litry tekutin denně. "Nejlepší je voda bez bublinek a neslazené čaje. Já nezavrhuji ani pivo, pokud se pije v rozumné míře. Bohužel mnoho lidí v hospodě do sebe obrací jeden půllitr za druhým," uvedl Uhlíř s tím, že pod vlivem alkoholu přibývá rovněž kolapsů a také těžkých zranění z hospodských rvaček.

Ošetřují i děti ve školách

Nečekaně často podle Uhlíře vyjíždějí lékaři k dětem, které zkolabovaly ve škole. "Děti zřejmě pití podceňují a někteří učitelé, ale i rodiče bohužel situaci málo sledují," prohlásil Uhlíř.

"U nás ve škole dohlížíme na to, aby děti dostatečně pily. Předpokládám, že rodiče jsou natolik rozumní, že v současném horku dají dětem ráno do tašky láhev pití a nějaké drobné na automat s nápoji, který máme na chodbě," řekl Právu Miluška Rybičková, ředitelka základní školy v Jakutské ulici v Praze 10.

Třídní učitelka z druhé třídy jedné školy v Praze 1 přiznala, že pro jistotu v úterý vzala do třídy několik minerálek. "Malé děti je opravdu potřeba hlídat, zda pijí," řekla učitelka.

Úterní vedra výrazně zhoršila aktuální zdravotní stav obyvatel Brna. "Jsme doslova zavaleni telefonáty. Do této chvíle je to pětapadesát případů, k nimž musela vyjíždět sanitka. O pomoc volají hlavně lidé s nemocným srdcem a astmatici," informovala Právo odpoledne pracovnice dispečinku první pomoci a sanitní dopravy v Brně, podle které bylo úterý nejhorší z posledních horkých dnů

Na koronární jednotce ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně přijmou při chladnějším počasí za 12 hodin přibližně dva pacienty. Včera však jich bylo do odpoledne již pět. "Možná dva až tři ještě přibudou," řekla jedna ze sester.

Tramvajáci trpí

Mezi profesemi, které v současných vedrech mimořádně trpí, jsou nesporně řidiči městské dopravy, především pak tramvajáci."Řidiči tramvají to ve vedrech mají velmi těžké, protože sedí ve skleněné kukani, kde je obrovské vedro a přitom se musí v městském provozu velmi koncentrovat. Proto musí především hodně pít, minimálně 4 litry tekutin denně, a lehce se oblékat," řekl Právu docent Aleš Linhart ze II. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pražský dopravní podnik tvrdí, že při teplotě vyšší než 25 stupňů Celsia dostávají jak tramvajáci, tak autobusáci při nástupu do služby láhev vody. "Kromě toho dostávají řidiči i iontový nápoj," řekla Právu tisková mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová.

Řidiči tramvají to však popírají. "Žádnou vodu nedostáváme, jenom nám připlácejí dvě koruny k platu za hodinu. Ve vozovně si sice můžeme načepovat do lahví sodovky, kolik chceme, ale ta je po půl hodině v takovém vedru nepoživatelná. Studené nápoje si musíme kupovat na konečných ze svého a ty dvě koruny? Co si za ně člověk koupí," sdělil řidič soupravy číslo 5, jenž si nepřál být jmenován.

"V kabině je hrozné vedro, obzvlášť u linek, kdy jedete třeba hodinu proti slunci. Jel jsem tisíckrát a nikdy se nic nestalo. Až nyní jsem s musel nechat vystřídat. Udělalo se mi špatně," dodal jeden z tramvajáků, kteří museli být v nynějších vedrech vystřídáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo se potí, musí více pít

V horkých dnech, kdy se člověk více potí, má i více pít. Nápoje by však měly tělu poskytnout i potřebné minerální látky. Voda tvoří tři čtvrtiny lidského těla...

Děti pijí málo a nezdravě

Ve vedrech je třeba hodně pít. Pít bychom měli, i když žízeň nemáme. Tělo potřebuje mít dostatek vody, protože z těla hodně vody i odchází. "Je tak nesmírně...

Výběr článků

Načítám