Hlavní obsah

Kdo se potí, musí více pít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V horkých dnech, kdy se člověk více potí, má i více pít. Nápoje by však měly tělu poskytnout i potřebné minerální látky. Voda tvoří tři čtvrtiny lidského těla a je nezbytná pro správné fungování řady orgánů. ČTK to řekla hlavní dietní sestra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a členka Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Představitelé Plzeňského kraje přivítali velvyslance Spolkové republiky Německo J. E. Detlefa Lingemanna.

Článek

Zdravý dospělý člověk by podle ní měl vypít během dne v menších dávkách až tři litry tekutin, v horku a při námaze více. Denně totiž ztratí dýcháním tři decilitry vody, další 1,5 litr odejde močí a stolicí, zhruba půl litru se odpaří kůží.

K pití je vhodné kombinovat čistou vodu s minerální. Tělo dospělého obsahuje asi čtyři kilogramy minerálů. Krátkodobě si dokáže minerální rovnováhu udržet, trvá-li nedostatek déle, čerpá ze zásob uložených ve svalech, játrech a kostech. Starnovská připomněla, že voda přispívá ke správné funkci těla, vyplavuje škodlivé látky, umožňuje správné fungování ledvin a přispívá k fyzické i psychické vyrovnanosti. Na akutní nedostatek tekutin člověka upozorní pocit žízně, který se dostaví při ztrátě dvou procent tělesné hmotnosti.

Pokud člověk dlouhodobě málo pije, má suchou a ochablou pokožku a okoralé rty. Tluče mu rychle srdce, bolí ho hlava, má závratě a může mít i psychické obtíže a svalové křeče. "Dostatečné pití je třeba hlídat hlavně u starších lidí, kteří nemívají už pocit žízně, a u malých dětí, které ohrozí už malá ztráta tekutin," upozornila odbornice.

Kromě pitné vody z vodovodu jsou vhodné balené stolní a minerální vody, bylinné i ovocné čaje a ředěné ovocné šťávy. Přísun tekutin může zajistit také ovoce a zelenina, dobré jsou okurky, melouny a rajčata. Naopak nevhodný je alkohol a káva, protože organismus odvodňují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám