Hlavní obsah

Šéfové ODS a ČSSD se dohodli na lichém počtu poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O programových otázkách budoucí menšinové vlády občanských demokratů se chtějí předseda ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek dohodnout do konce týdne. Po jednání vedení obou stran to uvedl Paroubek. Zbývající otázky chtějí vyřešit počátkem příštího týdne. Oba šéfové dvou hlavních politických stran se shodli na společné snaze o změnu volebního zákona.

Článek

Po skončení jednání oznámili Paroubek s Topolánkem, že jejich strany budou prosazovat změnu počtu poslanců ve Sněmovně na lichý počet. Tím by se vyloučilo riziko patové situaci, kdy je poměr mezi levicovými a pravicovými poslanci 100:100.

Oba lídři svých stran dále uvedli bez bližších podrobností, že se budou snažit "zrovnoprávnit hlasy" pro strany, které proniknou do Sněmovny. 

O změnu volebního zákona, která měla posílit pozici velkých stran, se pokusily ČSSD a ODS již v roce 2000. Tehdejší lídři obou stran, kterými byli Miloš Zeman a Václav Klaus, chtěli zvýšit počet volebních obvodů, čímž by se snížil počet přerozdělených mandátů pro menší strany.

Změny zamítl v roce 2001 Ústavní soud s tím, že takové prvky nepřípustně narušovaly poměrný systém, jenž platí pro volby do Sněmovny.

Velká koalice se nechystá

"Žádný typ velké koalice nepřipravujeme. Je to dohoda o spolupráci, která má odblokovat současnou situaci," řekl ČTK Paroubek. Dodal, že jednání mezi pracovními týmy ODS a ČSSD budou pokračovat v dalších dnech.

Sociální demokraté nesouhlasí se zavedením rovné daně, která je vlajkovou lodí ODS. Soc. dem. chce také ovlivnit personální složení Topolánkovy vlády, výhrady má zejména ke jménů dvou navrhovaných ministrů - Alexandra Vondry a Ivana Langera.

Špičky ČSSD požadují, aby potenciální ministři zahraničí, obrany a vnitra si nejprve promluvili s Paroubkem a Topolánkem, poté by sociální demokraté dali najevo, zda mohou řídit své resorty. Ministrem obrany by se měl nejspíše stát Jiří Šedivý, jenž je bývalým ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů.

Anketa

Pomohlo by zavedení lichého počtu poslanců vyřešit další případný povolební pat?
ano
91,4 %
ne
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15957 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám