Hlavní obsah

Letošní červenec je nejteplejší za 60 let

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní červenec je nejteplejším měsícem na českém území za posledních 60 let. Nic na tom nemění ani páteční příchod studené fronty, která přinesla mírné ochlazení. Na mnoha místech hřměly bouřky s prudkými lijáky. Většinou se tak nenaplnily předpovědi meteorologů, že právě v pátek vyvrcholí tropická vedra.

Článek

"V červenci jsme už měli dvacet dní, kdy teplota vystoupila nad 30 stupňů Celsia. A to je skutečně unikátní. Za posledních 60 let v jednom měsíci nikdy taková vedra nepanovala tak dlouho," potvrdila Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Podle ní například ve čtvrtek naměřili v Doksanech 37,4 stupně a v Uherském Hradišti 35,3 stupně. Zdaleka to ale není nejvyšší teplota, která v ČR kdy byla. Absolutní rekord je z 27. července 1983. Tehdy v Uhříněvsi u Prahy naměřili 40,2 stupně ve stínu.

"Podobná vlna veder sice mohla být i v minulém století, ale nejsou o tom doklady. Současná vedra jsou každopádně abnormální," řekl ČTK klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Pretel.

Podobné počasí jako letos zažili obyvatelé ČR například v letech 1988, 1994, 1998, 2000 a 2003. "V uvedené roky byla také vedra, většinou ale teplota klesla po týdnu, maximálně po čtrnácti dnech. Rozhodně netrvala tak dlouho jako letos," dodal Pretel. 

Tropická vedra asi končí jen nakrátko

Tropická vedra se však zřejmě brzy vrátí. V sobotu by zejména v Čechách mělo ochlazení přinést déšť a četné bouřky, v nichž meteorologové nevylučují přívalové lijáky a kroupy.

"Může spadnout až 50 milimetrů srážek, to je 50 litrů vody na metr čtvereční," uvedla Honsová.

Vydatnější přeháňky budou v sobotu hlavně na jihu a ve středu Čech. Teploty v Čechách vystoupí na 27 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 29 až 33 stupňů.

Zataženo nebo oblačno má být i v neděli, ale přeháňky a bouřky se budou vyskytovat už pouze ojediněle. Odpolední teploty se očekávají nejméně 26 stupňů a mohou se opět vyšplhat i na tropických 30 stupňů. Tento ráz počasí se udrží do úterý. Od středy do soboty zase teploty o několik stupínků poklesnou.

Zdraví neohrožují jen blesky

Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu varuje před nebezpečím bouřek. "Blesk si vždy hledá nejkratší a nejvodivější cestu do země. V bouřkách bychom se neměli pohybovat v otevřené krajině nebo na jakémkoli vyvýšeném místě. A hlavně se nekoupat v řece nebo v rybníku.

Lékaři upozorňují, že změna počasí může působit na citlivé jedince. Víc je bude bolet hlava. Z přechodu front, kdy se počasí mění, mohou mít problémy také kardiaci.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje i při poklesu teplot dále pít minimálně čtyři litry vody denně, protože jen tak se zabrání dehydrataci organismu, jejímž následkem může být i srdeční kolaps.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám