Hlavní obsah

Nová vyhláška: s lékařským zákrokem musí pacient souhlasit

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud pacient přijde k lékaři a ten mu bude chtít provést nějaký závažnější zákrok, bude ho muset důkladně poučit o všech přínosech a rizicích a pacient bude muset takovýto informovaný souhlas podepsat. Jinak k zákroku nedojde. Nařizuje to nová vyhláška ministerstva zdravotnictví.

Článek

Vyhláška bude vydána během několika dní a vstoupí v platnost letos v listopadu.

"Tento postup nebyl zatím nijak upraven. Proto zavádíme informovaný souhlas pacienta. Pro něj i pro lékaře má velký význam," řekl ve středu Právu ministr zdravotnictví David Rath.

Pacient se bude tedy moci svobodně rozhodnout, zda zákrok podstoupí, a lékař dostane jistotu, že pacient věděl o rizicích. U dětí takovýto informovaný souhlas budou muset podepsat jejich zákonní zástupci, tedy většinou rodiče.

"Samozřejmě že nepůjde o všechny lékařské zákroky, ale pouze o takové, kde hrozí komplikace. To jsou například všechny operace nebo endoskopická vyšetření," vysvětlil ministr.

Zákrok lze i odmítnout

Po důkladném poučení má pacient právo zákrok i odmítnout. "Lékař pak musí pacientovo přání respektovat. Je to jeho rozhodnutí. Ale pacient tak musí učinit až po obdržení úplné, vyčerpávající informace od lékaře," zdůraznil Rath.

Některé nemocnice při speciálních zákrocích a operacích vyžadují již dnes informovaný souhlas pacienta. "Protože v tom ale nebyl žádný systém a souhlas neměl oporu v zákoně, tak to teď jednotně upravujeme," uvedl.

Ministerstvo na této vyhlášce o zdravotní dokumentaci pracovalo asi čtyři roky, ale v posledních měsících byla kompletně předělána a zjednodušena.

Souhlas s lékařským výkonem je ve vyspělé Evropě běžný. Například v Německu pacientovi i na nákresech ukazují, jak výkon bude probíhat. "I to je možné zavést v českých nemocnicích, záleží jen na lékařích," konstatoval ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám