Hlavní obsah

Na Břeclavsko se vrátila hrozba ptačí chřipky

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLOHOVEC/LEDNICE

Až do pátku budou žít obyvatelé desetikilometrového okruhu kolem Lednice a Hlohovce na Břeclavsku v nejistotě a v obavách ze zavedení ochranných opatření kvůli ptačí chřipce. V oblasti bylo zaznamenáno několik úmrtí vodních ptáků. Jejich tkáně se nyní testují.

Článek

Laboratoř zkoumá dva racky a labuť  z Prostředního rybníka soustavy Národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Jednoho mrtvého racka, dalšího umírajícího a umírající labuť převzal veterinář Vladimír Tauchman. O usmrcení ptáků na pokraji sil rozhodl epizootolog Krajské veterinární správy v Brně Jan Čambala.

"Zdá se, že by to ptačí chřipka nemusela být, skutečnost, že na jediném místě jsou mrtví racci i labutě ale zavdává důvod k opatrnosti. S ochrannými opatřeními v tomto okamžiku nepočítám, budeme rozhodovat na základě výsledku testů," řekl Právu odborník.

Očekává, že výsledky budou k dispozici v pátek. Pokud ale již předběžné rozbory naznačí možnost výskytu ptačí chřipky, vzorky by putovaly ještě na další testy do Velké Británie. Pro region by ale začala hned platit bezpečnostní opatření.

Břeclavsko má s nimi z letošního roku již jednu zkušenost, v květnu se ptačí chřipka objevila u dvou labutí na povodňovém jezeře u Kostic. Vzhledem k tomu, že druhé pásmo je deset kilometrů od místa nálezu, museli by reagovat a zavést opatření i v příhraniční části Rakouska.

Další labuť usmrcení unikla, ještě před příjezdem odborníků s vypětím všech sil opustila břeh. "Myslím, že neunikne. Nemastí peří a je celkově ve špatném stavu. Počítám, že do tří dnů je po ní," konstatoval vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Vilém Vyhnálek, při pohlednu na nemocného ptáka.

Počet mrtvých ptáků nemusí být konečný, další může ukrývat rákosí podél rybníka, který je součástí ptačí rezervace. Příčinu špatného stavu nezná, otravu botulinem, který se může objevit i v přírodě, zatím zavrhl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám