Hlavní obsah

Senátory a obecní zastupitele zvolí Češi 20. a 21. října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek určil termín konání voleb do Senátu a zastupitelstev na pátek a sobotu 20. a 21. října 2006. Občané budou volit 27 senátorů a vedení radnic. Rozhodnutí poslal prezident ke spolupodepsání premiérovi Jiřímu Paroubkovi.

Článek

Kromě třetiny senátorů budou Češi volit své zástupce také do zastupitelstev obcí a měst. Volit se bude také do Zastupitelstva hlavního města Prahy a do zastupitelstev pražských městských částí.

Informoval o tom mluvčí prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Případné druhé kolo vyjde na státní svátek

Do 15. srpna musejí být sestaveny a odevzdány kandidátní listiny pro oboje volby. Stanoví to volební zákony, které pro odevzdání listin určují lhůtu 66 dní před konáním voleb.

Senátní volby jsou dvoukolové. Pokud v prvním kole nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, rozhoduje se ve druhém kole, které se koná o týden později. Termín případného druhého kola tedy připadne na pátek 27. a sobotu 28. října, což je státní svátek.

Senátoři jsou voleni na šest let

V komunálních volbách se kromě politiků velkých stran často prosazují nezávislí kandidáti. V celorepublikovém porovnání výsledků posledních voleb do zastupitelstev zvítězila ODS před ČSSD a KSČM, čtvrté místo obsadilo Sdružení nezávislých kandidátů.

Ve volbách do Senátu bývají úspěšní pravicoví politici. Poslední obměna třetiny senátorů, která proběhla před dvěma lety, zajistila v horní komoře dominantní postavení ODS.

Členové horní parlamentní komory jsou voleni na šest let. Každé dva roky se v senátních volbách obměňuje třetina z celkových 81 senátorů.

Senát má mimo jiné pravomoc vetovat zákony a vracet je Sněmovně. Podle dlouhodobých výsledků veřejného mínění si ale velkou přízeň obyvatelstva nezískal. Velká část Čechů se domnívá, že horní parlamentní komora je zbytečná.

Volby do Senátu napoví, zda bude Klaus podruhé prezidentem

Senátoři a poslanci také dohromady volí prezidenta republiky. V říjnu zvolení senátoři tak budou spolu s čerstvými členy Sněmovny  rozhodovat o hlavě státu v roce 2008. Výsledek říjnových voleb tak naznačí, jaké má současný prezident Václav Klaus šance na to, aby byl opět zvolen.

Kromě rozhodnutí o příštích volbách řeší ve čtvrtek prezident také výsledek těch posledních. K rozhovorům o povolební patové situaci si na Hrad pozval předsedy Strany zelených Martina Bursíka, KDU-ČSL Miroslava Kalouska a KSČM Vojtěcha Filipa. V pátek si chce promluvit také se šéfy ODS Mirkem Topolánkem a ČSSD Jiřím Paroubkem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám