Hlavní obsah

Zákon o neziskových nemocnicích míří k Ústavnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Senátoři ODS podali v pondělí stížnost k Ústavnímu soudu na zákon o neziskových nemocnicích. Oznámil to senátor a kandidát ODS na ministra zdravotnictví Tomáš Julínek. Zákon schválila Sněmovna před volbami hlasy ČSSD a KSČM. Občanští demokraté ho dlouhodobě kritizují.

Článek

Na zrušení zákona o neziskových nemocnicích se ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených dohodly i v koaliční smlouvě o budoucí vládě. Podle pravicových politiků norma ohrozí některé nemocnice a pacienty. Zastánci zákona naopak říkají, že zaručí dostupnou péči.

Zákon předpokládá vznik zhruba 140 veřejných neziskových nemocnic, jejichž péči by hradily zdravotní pojišťovny. Zbývající zařízení by se mohla rozhodnout, zda se k tomuto systému připojí. Nemocnice, které by se na neziskové přeměnit nechtěly, by neměly smlouvy s pojišťovnami. Ze zdravotního pojištění by tak dostávaly peníze jen za akutní péči. Ostatní zákroky by si lidé museli zaplatit.

Julínek má prý v záloze lepší řešení

Kritici předlohy předvídají zařízením, které budou mimo systém neziskových nemocnic, zánik. Seznam neziskových nemocnic je uveden v příloze zákona, který nabyl účinnosti 31. května, kdy vyšel ve Sbírce zákonů. Podle zákona se nemocnice přemění na neziskové 180 dní po tomto datu. Podle některých názorů je v textu řada chyb a navíc ukládá nemocnicím tolik úkolů, že je nelze ve vymezeném čase stihnout. Norma tak podle nich vyvolá chaos.

Senátor Julínek už dříve uvedl, že má připraven návrh zákona o zdravotnických zařízeních, který je podle něj lepší než sporný zákon o nemocnicích a mohl by ho nahradit. Jádrem ústavní stížnosti je podle něj to, že předpis omezuje právo krajů a dalších vlastníků nemocnic nakládat s tímto majetkem, ale nechává jim odpovědnost za hospodaření těchto zdravotnických zařízení.

"Je tam napadena i příloha, která nesplňuje podmínky přílohy zákona," upřesnil Julínek obsah podání k Ústavnímu soudu a naráží na způsob, jakým byly do seznamu neziskových nemocnic jednotlivá zařízení přidávána. Už během projednávání normy její oponenti tvrdili, že budoucí neziskové nemocnice byly do seznamu zařazeny bez jasných kritérií.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Seznam neziskových nemocnic

Seznam nemocnic, které by se měly stát součástí základní zdravotní sítě neziskových zařízení. Jde o přehled z aktuální verze návrhu zákona o neziskových...

Výběr článků

Načítám