Hlavní obsah

Lékaři chtějí zrušit vyhlášku prodlužující ordinační dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Krizový štáb zdravotníků se brání vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která jim prodlužuje povinnou ordinační dobu na sedm hodin denně. V tomto týdnu chtějí požádat prezidenta Václava Klause, aby se kvůli nařízení obrátil na Ústavní soud. Podle lékařů vyhláška poškodí pacienty. Navíc prý nebyla vydána v souladu s legislativními pravidly vlády.

Článek

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) tvrdí, že prodloužení povinných ordinačních hodin zvýší dostupnost zdravotní péče pro pacienty. Řada lékařů se podle ministra striktně držela dosavadního čtyřhodinového minima a pacienti pak chodili přímo do nemocnic, které zatěžovali banalitami. [celá zpráva]

S tím nesouhlasí místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jana Uhrová, která uvedla, že administrativní navýšení ordinační doby znemožní praktikům navštěvovat pacienty doma. "Tímto těžce poškodil vážně nemocné pacienty a vlastně zrušil návštěvní službu," prohlásila na Rathovu adresu.

Podle velkého množství praktických lékařů Rath zapomněl rozlišovat mezi dobou pracovní a ordinační. Administrativní práci, kterou lékaři dosud vyřizovali po uzavření ordinací, prý nyní budou muset dělat při ordinování. Pacienti tak budou muset čekat déle.

Pacienti do nemocnic prý nepřibyli proto, že lékaři málo ordinují ale proto, že ke specialistům již nepotřebují doporučení praktických lékařů.

Vyhlášce se brání i zubaři

Proti vyhlášce vystoupil také mluvčí krizového štábu a šéf České stomatologické komory Jiří Pekárek, podle kterého je zhruba 13 procent stomatologů starších 60 let a ordinovat 35 hodin týdně fyzicky nezvládnou. Další stomatologové si zase podle něj budou muset rozmyslet, jestli mohou dál vyučovat, a tak může být ohrožena příprava budoucích zubařů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám