Hlavní obsah

Politici stojí ve frontě na ministerská křesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poté, co v pátek ráno oznámili lídři stran rodící se koalice, že si ministerská křesla rozdělí v poměru 9:3:3, dostaly tak jasnější rysy i úvahy o možném personálním obsazení kabinetu. Nejsilnější ODS obsadí devět křesel, lidovci a zelení dostanou po třech ministerských postech.

Článek

Definitivní personální složení sestavovaného kabinetu by mohli vyjednavači ODS, KDU-ČSL a Strany zelených odhalit na konci příštího týdne, tedy poté, co se shodnou na programu a také na rozdělení funkcí ve vedení Sněmovny. Podle členů vyjednávacích týmů bude záležet i na tom, co která strana prosadí do společného programu.

Zelení například nebudou chtít resort dopravy, pokud se jim nepodaří do programu vlády prosadit omezení kamiónového provozu. Podobná situace je u školství, kde zatím není jasné, jestli budou studenti na vysokých školách za své vzdělání platit.

O vládních špičkách je rozhodnuto

Jisté je zatím pouze to, že vládu povede jako premiér předseda ODS Mirek Topolánek. Šéfové dalších stran v koalici se pak mají stát vicepremiéry. Většina variant možného obsazení jednotlivých vládních postů se shoduje na tom, že by funkci ministra životního prostředí měl obsadit předseda Strany zelených Martin Bursík, chystané ministerstvo venkova by měl vést šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Dalším místopředsedou vlády by se mohl stát druhý muž ODS Petr Nečas, který by mohl vést i ministerstvo práce a sociálních věcí. Občanští demokraté si zřejmě jako nejsilnější strana budou nárokovat i křeslo ministra financí.

Na další ministerstva je víc adeptů

Další posty už nejsou tak jisté. Předpoklady i požadavky jednotlivých stran se mohou v průběhu jednání měnit. Lidovci mají vedle venkova zálusk například na ministerstvo kultury, v rámci kterého by měli pod dohledem problematiku církví. Mohli by řídit také dopravu nebo školství. Tatáž ministerstva by ale mohli obsadit i zelení, kteří mají téměř jisté ministerstvo životního prostředí.

Občanští demokraté se budou zřejmě muset poprat s problematickým zdravotnictvím. Mezi kandidáty na ministra se objevilo jméno europoslance Milana Cabrnocha. Ten ale považuje za jedničku pro tento post stínového ministra ODS Tomáše Julínka. Ministra zdravotnictví by ale mohl dělat i lidovec Josef Janeček.

Ke zrušení nebo zřízení ministerstva je třeba změnit zákon

Zatímco dosluhující vláda premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) má 18 členů, chystaný koaliční kabinet jich má mít jen 15. Nepočítá se pravděpodobně s obsazením postu ministra bez portfeje, který řídí Legislativní radu vlády. Současná vláda má navíc také vicepremiéra pro ekonomiku.

O tom, kdo obsadí ministerstvo informatiky se příliš nemluví, spekuluje se naopak o jeho zrušení. Ke sloučení, zrušení nebo zřízení ministerstev je ale potřeba prosadit ve Sněmovně změnu kompetenčního zákona.

I v případě, že se strany na vzniku koaliční vlády dohodnou, není stále vyřešeno, jak získají ve Sněmovně důvěru, když nedisponují většinou poslanců. I o tom by měli ještě o víkendu mluvit předsedové občanských a sociálních demokratů Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. [celá zpráva]

Varianty personálního obsazení koaliční vlády
premiérMirek Topolánek (ODS)
ministr zahraničíPetr Gandalovič (ODS), Alexandr Vondra (za ODS), Karel Březina (KDU-ČSL)
ministr obranyJan Vidím (ODS), Pavel Severa (KDU-ČSL), Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL), Petr Nečas (ODS)
ministr vnitraIvan Langer (ODS), Pavel Severa (KDU-ČSL)
ministr průmyslu a obchoduMartin Říman (ODS)
ministr pro venkovMiroslav Kalousek (KDU-ČSL)
ministr zdravotnictvíTomáš Julínek (ODS), Lucie Talmanová (ODS), Milan Cabrnoch (ODS), Josef Janeček (KDU-ČSL)
ministr školstvíWater Bartoš (ODS), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Dana Kuchtová (SZ)
ministr životního prostředíMartin Bursík (SZ)
ministr kulturyMilan Šimonovský (KDU-ČSL), Miroslava Němcová (ODS), Jiří Dědeček (SZ)
ministr dopravyPetr Šlégr (SZ), Aleš Řebíček (ODS)
ministr spravedlnostiJiří Pospíšil (ODS)
ministr práce a sociálních věcíPetr Nečas (ODS), Miroslava Němcová (ODS)
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Topolánek napoprvé u Paroubka neuspěl

Zástupci nejvyššího vedení ODS a ČSSD se v pátek sešli, aby projednali možné varianty řešení povolební situace v Česku. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Koaliční smlouva: okleštěná rovná daň

Zástupci stran, které se pokoušejí sestavit vládní koalici, už dohodli některé body, jež by měla obsahovat případná koaliční smlouva. Experti ODS, zelených...

Výběr článků

Načítám