Hlavní obsah

Německo odmítlo české fandy, diplomacie protestuje

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BERLÍN

Česká diplomacie oficiálně upozornila německou stranu, že její policisté na hranicích nevpustili na své území Čechy, kteří jeli fandit na mistrovství světa ve fotbale. Hlavním důvodem odmítnutí bylo to, že měli v Německu dříve problémy se zákonem, nebo jsou na seznamu "nežádoucích" fanoušků.

Článek

Novinkám to řekla mluvčí ústecké cizinecké policie Eva Hauková s tím, že dalším důvodem odmítnutí mohlo být i to, že fanoušci neměli dostatečnou hotovost pro pobyt v Německu.

To ale německá strana v odpovědi na diplomatickou nótu z Česka odmítla s tím, že jediným důvodem bylo bezpečnostní riziko.

"V souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale došlo dosud pouze k ojedinělým zamítnutím vstupu příslušnými policejními orgány. Došlo k nim na základě spolupráce mezi českou a německou policií, aby byl zaručen pokojný průběh mistrovství," uvedl Sebastian Gerhardt z německé ambasády v Praze.

V pondělí, kdy česká reprezentace nastoupila v Gelsenkirchenu proti Američanům, se nedostalo do dějiště šampionátu 19 Čechů a jeden Slovák, kteří cestovali přes hraniční přechod Hora svatého Šebestiána na Chomutovsku a Cínovec na Teplicku.

"Podle informací německých kolegů se jednalo o osoby, které měly v dřívější době problémy se zákonem, a proto jsou na seznamu osob, které nemohou být do Německa vpuštěny. Současně mohla německá strana přistoupit také ke kontrole množství finanční hotovosti a případné nedostatky v této oblasti mohly být dalším z důvodů nevpouštění do Německa," uvedla Hauková.

Ministerstvo: Němci neměli žádné právo

Česko nótou Němce požádalo, aby zajistili, že k podobným případům už nedojde. Podle českého ministerstva zahraničních věcí na nevpuštění našich fanoušků neměli němečtí policisté právo a česká strana teď požaduje, aby Němci dodržovali závaznou dohodu o pohybu osob.

"Němečtí policisté požadovali něco, co by neměli. Maastrichtská dohoda, která platí pro celou Evropskou unii, totiž umožňuje volný pohyb osob. Státy unie mohou omezit volný pohyb občanů jiných členských zemí pouze v případě ohrožení veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti nebo zdraví občanů," tvrdí mluvčí ministerstva Richard Krpač.

Kromě uvedených problémů českých a slovenských fanoušků se stejnou pořídila také skupina pěti Chorvatů, která se do Německa neúspěšně pokusila projet v úterý.

Fanoušky vrátili i ve středu

Ve středu ráno němečtí policisté vrátili zpět do Česka také dva fanoušky z hraničního přechodu Rozvadov. Oba byli na seznamu nežádoucích sportovních chuligánů. Tedy na seznamu, na jehož uplatňování v době mistrovství německé úřady dlouhodobě upozorňovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám