Hlavní obsah

Klaus nahradí Paroubka na summitu EU v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Definitivní rozhodnutí o cestě prezidenta Václava Klause na summit EU padlo v úterý, účast hlavy státu místo premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) se ale zvažovala už před volbami. Klaus ve středu novinářům potvrdil, že dohoda o jeho účasti na evropském summitu existuje. Uvedl, že vrcholné schůzky evropských lídrů se snaží účastnit pravidelně, vždy jednou za půl roku.

Článek

V situaci, kdy vláda ve volbách neobhájila svou pozici, je podle Klause vhodné, aby této možnosti využil a Česko v Bruselu příští týden zastupoval. Je běžné, že členské státy na summitech zastupují prezidenti nebo premiéři.

Mluvčí vlády Lucie Orgoníková uvedla, že Klaus sám navrhl svou účast "kvůli výsledku parlamentních voleb". Mluvčí Hradu Petr Hájek ale trvá na tom, že výměna v české delegaci nemá s volbami nic společného. "Dohoda o cestě na tento summit existuje někdy od Vánoc," prohlásil.

Svoboda s Klausovou návštěvou souhlasí

Šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který se na summitu zúčastní večeře ministrů zahraničí, nevidí na cestě Klause nic zvláštního. Sám navrhoval, aby prezident jel. "Považuji to za naprosto legitimní vzhledem k výsledkům voleb, kdy budoucí vládu bude skládat předseda ODS. Je to dohoda mezi prezidentem a premiérem. Patří to do kultivovaných vztahů," řekl novinářům.

Že by prezident vystupoval na zasedání euroskepticky, se Svoboda neobává. "I v Evropě se všichni znají, neočekávám, že by se stalo něco nepředpokládaného," uvedl Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám