Hlavní obsah

Klaus má znovuzvolení téměř jisté

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jako vítěz letošních voleb se může cítit i prezident Václav Klaus. S posílením ODS ve Sněmovně o 24 zákonodárců se totiž zvedly i jeho šance v roce 2008 obhájit post na Hradě. Ke znovuzvolení by mu nyní stačily hlasy zákonodárců ODS a KDU-ČSL. ODS slibovala usilovat o to, aby byl Klaus v čele státu i v druhém období.

Článek

Pokud do prezidentské volby, která proběhne na jaře za dva roky, politici neuzákoní přímou volbu, budou o prezidentovi zase rozhodovat hlasy poslanců a senátorů. V prvním kole kandidát potřebuje vítězství v obou komorách současně, tedy většinu ze všech poslanců a senátorů. Tu ODS nemá, ale může s hlasy KDU-ČSL zablokovat v Senátu jakéhokoli protikandidáta. Ve druhém kole je třeba většiny z přítomných také v každé komoře zvlášť.

Nejpravděpodobnější může být výhra v kole třetím, kdy se hlasy z obou komor sčítají. Nadpoloviční většina všech 281 poslanců a senátorů, při plné účasti, je nejméně 142 hlasů. ODS nyní disponuje hlasy 81 poslanců a 37 senátorů. Pokud by se k nim připojilo 13 poslanců a 11 senátorů z KDU-ČSL, Klausovu znovuzvolení by nestálo nic v cestě. Součet zní přesně: 142.

Komplikace mohou nastat vzhledem k tomu, že na podzim proběhnou volby do třetiny Senátu, a je tedy možné, že se poměr sil ještě upraví.

Klause na Hradě si nedokážou představit komunisté, i když ho před třemi lety někteří volili, a také zelení.

Lídr ČSSD Jiří Paroubek se vyjádřil, že soc. dem. navrhne svého kandidáta, pravděpodobně ženu. Za minulou volbu Klause se soc. dem. loni dokonce oficiálně omluvila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám