Hlavní obsah

Paroubka a Topolánka čeká v debatách dusno

Právo, jp, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco první z předvolebních televizních duelů šéfů ČSSD a ODS Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka v neděli na Primě bude mít ještě standardní podobu, ten další nejspíš překvapí.

Článek

Moderátorka Michaela Jílková bude oba rivaly 31. května v debatě nazvané Poslední souboj kočírovat v přímém přenosu z pražského Top Hotelu, kde ČSSD i ODS pořádaly své vrcholné akce.

"Politici budou diskutovat za účasti publika. Půjde o tři sta lidí, o příznivce, které si s sebou přivedou diskutující. Myslím, že diváky čeká dusná atmosféra," řekla v pátek Právu Jílková. Diváci si zřejmě budou moci přinést transparenty. Paroubek míní, že do diskuse na pódiu by se nikdo neměl plést.

"Měla by to být záležitost souboje dvou lidí. Minimálně by do toho měl zasahovat i moderátor," reagoval pro Právo. Stále předvídá jasný průběh. "Pan Topolánek bude už od začátku znevýhodněn, protože v tom bude hrát roli i osobní popularita. A tu má nesrovnatelně nižší nežli já," oznamenal.

Dolaďují detaily

Jak budou vypadat další tři duely, ještě není jisté. Televize svou představu mají, ale politikům není po chuti. Ve hře o hlasy přitom hrají roli i nejmenší detaily -barva studia, složení obecenstva, otázka, zda budou politici stát či sedět, vyhrazený čas nebo to, zda mohou vytahovat grafy či moci si skákat do řeči.

Oba rivalové se kromě dvou duelů na Primě střetnou ještě v neděli 28. května v ČT 1 u Václava Moravce a za účasti publika. Úplně poslední klání před volbami plánuje televize Nova na čtvrtek 1. června s moderátorem Martinem Veselovským. A i zde mají politiky povzbuzovat jejich příznivci.

Na Nově si hodí korunou

Podle Novy již oba politici na některá pravidla duelu přistoupili. Má být strohý, decentní, korektní a s důrazem pouze na slovní argumenty. Žádné skákání do řeči a osočování."Scéna bude mít tmavou barvu. Oba předsedové budou stát za pultem. Není povoleno přinést si s sebou dokumenty či materiály, které by podpořily slovní argumenty," poznamenala mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Moderátor Veselovský musí dohlížet na dodržení časových limitů a na vyváženost diskuse. "Během šedesáti minut musí oba hosté odpovídat na otázky ze čtyř různých oblastí - daně a sociální politika, bezpečnost, zdravotnictví a korupce. V předem určeném pořadí, o kterém rozhodne hod mincí, budou mít účastníci duelu časově omezenou možnost vyjádřit se. Nesmějí se navzájem oslovovat ani vyzývat k diskusi," přiblížila Šmítková.

Divácké hlasování prostřednictvím SMS se neuskuteční. Každý z obou politiků může přednést závěrečné prohlášení. "O pořadí, v jakém ho přednesou, rozhodne los. Do publika zasednou zastánci obou stran, ale žádný z diváků se do diskuse nemůže zapojit. Je povolen pouze kultivovaný projev souhlasu s přednášejícím," dodala mluvčí.

Anketa

Budete duely Paroubka a Topolánka v televizi sledovat?
Ano, vždy si na to udělám čas
37,1 %
Ano, ale jen pokud budu mít čas
46,6 %
Ne, nezajímá mě to
9 %
Ne, v neděli v poledne mám jiný program
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2086 čtenářů.

Reklama

Související články

Paroubek už piluje přípravu na Topolánka

Dělostřelecká příprava před nedělním klíčovým duelem hlavních volebních rivalů pokračuje. Předseda vlády a ČSSD a její volební lídr Jiří Paroubek Právu řekl,...

Výběr článků

Načítám