Hlavní obsah

Odbory si přejí vítězství levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V předvolebním období dali odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) najevo, koho podporují mezi politickými uskupeními, která se snaýí dostat do Sněmovny. Šéf ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štech řekl, že by odboráři měli dát hlas levicovým stranám. V ČMKOS je registrováno 610 tisíc členů z 33 odborových svazů.

Článek

Podle aktuálních průzkumů by ODS volilo kolem 26 až 30 procent lidí, ČSSD zhruba 21 až 26 procent voličů, KSČM 13 až 18 procent osob, zelené osm až deset procent a lidovce pět až 12 procent lidí. Odbory srovnaly programy těchto stran. "Samozřejmě z toho nám výrazně lépe vyšly levicové politické strany," uvedl Štěch, který je senátorem za ČSSD. Podle něj by pro "drtivou většinu zaměstnanců" bylo prospěšné, kdyby levice ve volbách zvítězila. Podle politologů není příklon odborů k sociální demokracii a levici ani v zahraničí neobvyklý.

Štěch řekl, že konfederace sledovala i hlasování o sociálních zákonech a pracovním právu ve Sněmovně. Nebránila by se proto ani podpoře komunistů. "Komunisté také podpořili naše návrhy ve velké míře. Jejich program v některých částech je, si myslíme, drobet nerealistický, ale ty kroky, které oni navrhují, by v žádném případě zaměstnance podle našeho názoru nemohly poškodit," řekl Štěch. Sociální demokraté spolu s komunisty prosadili ve Sněmovně například chystaný Zákoník práce.

Také premiér Jiří Paroubek (ČSSD) ve středu po setkání s předáky ČMKOS a jednotlivých svazů uvedl, že názory ČSSD a odborů jsou "až překvapivě podobné". Stejně se prý dívají na hospodářský růst i sociální zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám