Hlavní obsah

Vláda schválila přechod na digitální vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kvůli jednání Sněmovny se vláda ve středu sešla až ve večerních hodinách. Projednala návrh na snížení hluku v okolí letišť, přechod z analogového na digitální vysílání. Odložila také prodej Aera Vodochody.

Článek

Koncepce digitálního vysílání počítá s tím, že současné analogové vysílání v České republice skončí mezi lety 2010 a 2012. Nejzazší termín vypnutí posledního analogového vysílače je 31. prosince 2012.

"Cílem (koncepce) je urychlit přechod od analogového k digitálnímu televiznímu vysílání v ČR, časově vymezit jednotlivé fáze tohoto přechodu, stanovit podmínky úplného vypnutí analogového televizního vysílání a určit úlohu státu v celém procesu," sdělila před jednáním ministrů mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná.

Nejbližším krokem bude výběr jednoho koordinátora, kterého budou spolu hledat do 30. dubna ministerstva informatiky a kultury, předkladatelé koncepce

Snížit hluk u letišť

Na středečním zasedání vláda souhlasila s návrhem ministerstva zdravotnictví snížit maximální povolenou úroveň hluku v okolí letišť o pět decibelů. Letiště by tak měla napříště burácet nejvýše silou 60 dB ve dne a 50 dB v noci.

Ministři zakotvili změnu do nařízení o ochraně před nepříznivými účinky hluku, které vychází z evropské směrnice o ochraně před hlukem na pracovišti. Česká pravidla pro práci v hlučném prostředí jsou přitom přísnější než evropská. Vedle hluku se návrh věnuje i vibracím, které poškozují ruce pracovníků v řadě odvětví. Také v této oblasti je Česko tvrdší než evropské směrnice. Limity uvedené ve směrnici považuje ministerstvo za neuspokojivé.

Ministr zdravotnictví David Rath považuje rozhodnutí o míře zklidnění v okolí civilních letišť za kompromis. "Snížení o pět decibelů by mělo být příznivé pro obyvatele okolí letišť," řekl po zasedání vlády.

Aero se zase odsouvá

Až na polovinu červece odložila vláda projednávání prodeje Aera Vodochody. O firmu se uchází několik společností, netají se ale tím, že jim jde spíše o potenciál velkého letiště, než o samotnou výrobu a servis letadel.

Vláda současně uložila vypracovat nezávislou analýzu dopadů prodeje Aera na rozvoj státního podniku Letiště Praha.

Původně se předpokládalo, že vláda rozhodne, které ze šesti uchazečů o Aero pustí do druhého kola soutěže. Minulý týden kabinet tento verdikt odložil a zájemce vyzval, aby své nabídky vylepšili. O koupi téměř stoprocentního podílu v Aeru se zajímají firmy Eco-Investment a Oakfield, Aero Kilcullen Consortium, Benson RPG, Český letecký průmysl a konsorcium PPF a J Ti, které vláda pustí do druhého kola soutěže, budou moci provést hloubkovou kontrolu Aera a předložit závazné cenové nabídky.

Na lince 112 musí vnitro ještě zapracovat

Ministerstvu vnitra vrátila vláda k dopracování návrh na posílení tísňové linky 112. Ministr vnitra František Bublan požadoval, aby se zvýšil počet hasičů, kteří ji obsluhují. Na linku 112 totiž podle Bublana volá stále více lidí a hasičský záchranný sbor tak musí vyčleňovat k její obsluze příslušníky na úkor jiných úkolů.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že v návrhu bude třeba zohlednit některé připomínky. Záchranáři si například stěžovali, že dispečeři na lince 112 musí nejdřív vyhodnotit situaci a až pak přepojí volajícího na konkrétní linku - policisty, záchrannou službu či hasiče. Prodleva tak prý může zdržet záchranu života.

Evropští demokraté se miliónů nedočkali

Vláda ve středu přerušila debatu o výplatě státního příspěvku Evropským demokratům za jejich zvolené pražské zatupitele v komunálních volbách před čtyřmi lety. Dvanáctimiliónový příspěvek ED za mandáty řešil i Ústavní soud, který v lednu ministerstvu zakázal rozhodnutí o příspěvku protahovat.

Ministerstvo financí odmítá příspěvek vyplatit proto, že strana tehdy kandidovala pod názvem Demokraté Jana Kasla - Sdružení politické strany Evropští demokraté a nezávislých kandidátů. Zákon ale podle vlády hovoří jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím.

Vláda půjčila Polákům vzácný obraz

Další záležitostí, které se vláda věnovala, bylo zapůjčení vzácného obrazu Zmrtvýchvstání Krista - Epitaf Mikuláše Pychlera z vlastnictví Metropolitní kapituly u sv. Víta do Polska. Ministři schválili zapůjčení díla, které bude v Polsku a následně i v Česku součástí výstavy Slezsko, perla v České koruně. Obraz je národní kulturní památkou, a proto jeho vývoz musel ze zákona posoudit kabinet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám