Hlavní obsah

Silničáři: kvůli sněhu nebude v létě na údržbu silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

I v tuhé zimě myslí silničáři na léto. Jejich vyhlídky však nejsou nijak optimistické, obávají se totiž, že kvůli vydatné sněhové nadílce, která zaskočila Česko v minulém týdnu, nebudou mít v létě dostatek finančních prostředků na opravy poničených silnic.

Článek

"Zima pro nás začala už 17. listopadu a stále se drží, určitě to bude představovat zvýšené náklady. Zatím ale nejsme schopni přesně říct, kolik to bude. Před Silvestrem nám s odklízením sněhu pomáhaly i další firmy, faktury od nich zatím nemáme," řekl ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje Tomáš Böhm.

Vypadá to, že rozmary zimy budou znamenat úspory v létě, které se tak dotknou údržby silnic. "Je možné, že nebudeme mít dost peněz na všechny plánované souvislé úpravy na silnicích," řekl Böhm.

Problémy budou i v Karviné, kde bojovali s kalamitou

Obdobné starosti budou zřejmě mít v Karviné, kde byl od pátku do pondělí platil kalamitní stav. Zásah proti přívalům sněhu se totiž promítne do letošního rozpočtu tamních silničářů. "Uzavřeli jsme účetnictví kolem Vánoc, takže náklady na řešení kalamitní situace už jdou z rozpočtu roku 2006. Problémy asi budeme mít zejména se mzdovými prostředky, lidé pracovali několik dní téměř bez přestávky," uvedl ředitel Technických služeb Karviná Josef Mertl.

V Karviné nyní řeší odvoz sněhu, který se nahromadil kolem ulic i chodníků. Například dnes pomáhá Technickým službám 15 mechanismů od dodavatelských firem, které budou chtít za svou práci zaplatit. "Je možné, že bude zima kratší a my ušetříme třeba v únoru. Pokud ne, bude v létě jezdit městem méně zametačů a neudělají se všechny opravy, které jsme měli v plánu," řekl Mertl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám