Hlavní obsah

Rath se ve Sněmovně rozjel, řečnil přes hodinu

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath poprvé vystoupil před poslanci. A jeho projev trval přes hodinu a byl plný drtivé kritiky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Rath si vynutil pozornost a na závěr i silný potlesk, kromě poslanců ODS. Poslanci o jeho projevu nakonec nediskutovali, debatu přerušili a vrátí se k ní ve čtvrtek.

Článek

Jeho projev byl plný velmi silných slov a na faktech poslancům doložil zjištění, k nimž došel nucený správce VZP. Rath rozebral, jak VZP hospodaří a odhaloval jednu nesrovnalost za druhou. Zároveň položil poslancům otázku: "Je VZP odpovědna Sněmovně nebo si může dělat co chce?"

Ministr rozebral, i co vše vedení VZP v čele s Jiřinou Musílkovou dělá pouze ze své působnosti. "Rozhoduje, s kým uzavře smlouvy, tedy komu dá peníze, jaké výkony může zdravotnické zařízení dělat, kdy a jaké regulace na péči uplatní," uvedl Rath.

Dodal, že ve všech svých fondech hospodaří velmi podivně a konkrétně jmenoval např. programy jako jsou přímořské pobyty alergických dětí Mořský koník nebo internetové zdravotní knížky (IZIP).

Rath: v mezinárodní firmě by Musílková skončila v Africe

V těchto a dalších programech podle Ratha VZP prohospodařila nejméně 800 miliónů korun. "Je ředitelka na správném místě? Když selže první rok, dá se udělit výtka. Když druhý rok, měl by se takový manager vyměnit," prohlásil Rath. Dodal, že pojišťovna např. třikrát dráž nakupuje stenty pro infarktem postižené občany než je jejich cena v Německu.

"Kdyby VZP byla soukromou firmou, dávno by ředitelka byla odvolána. Kdyby byla mezinárodní, pošlou ji do pobočky v Jihoafrické republice. Tam možná bude mít větší úspěch," prohlásil ministr.

Rath současně vyzval poslance, aby neschválili návrh zdravotně pojistného plánu VZP na letošní rok, protože příjmy jsou nadhodnoceny a náklady na péči podhodnoceny.

Vedení pojišťovny a její ředitelka Jiřina Musílková podle ministra stále opakují, že za nic nemohou a chyby svádějí na druhé. Ale to není pravda, zdůraznil Rath. VZP má vzhledem ke špatnému hospodaření nyní dluh 14 miliard a ten velmi rychle roste.

Paroubek: Projev byl brilantní

Premiér Jiří Paroubek označil Rathův projev za "brilantní". "Jeho argumentace byla naprosto věcná. Zkusit teď obhajovat po takové zdrcující řeči paní ředitelku Musílkovou, to je jako kdyby se předložily veřejné stvrzenky na veřejné peníze, které odplouvaly ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jsem zvědav, jestli někdo najde tu odvahu a drzost."

"Nejde nám o to, aby ředitelem VZP byl sociální demokrat, jde o to, aby to byl člověk naprosto kompetentní a je jedno, jestli z levé nebo pravé stany politického spektra a půjde primárně do budoucna. Jde o to, abychom do výdajů VZP do budoucna skutečně viděli," řekl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám