Hlavní obsah

Rath připustil, že odejde z čela ČLK

Právo, Novinky, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath, jenž čelí kritice prezidenta Václava Klause kvůli možnému střetu zájmů, poprvé připustil odchod z prezidentského křesla v České lékařské komoře (ČLK). Dosud chtěl Rath pouze pozastavit své členství v komoře po dobu, kdy bude ministrem zdravotnictví.

Článek

Podmínil to ale jednou věcí. Většina odborníků na ústavní právo by se po jeho případném jmenování ministrem musela shodnout na tom, že obě funkce, byť jedna pozastavená, jsou protiústavní. Rath to řekl v úterý v poslaneckém klubu ČSSD.

Už  v pondělí zaslal Klausovi čestné prohlášení, v němž uvedl, že je připraven zamezit případnému střetu zájmů po jmenování ministrem zdravotnictví. Rath označuje možnost vzdání se členství v komoře za "krajní řešení".

Rath do pondělí tvrdil, že pozastavením členství v ČLK by plně splnil podmínky zákona. Podle něj se obdobně chovají soudci, kteří zastávají funkce ve státní správě.

Paroubek si počká klidně i do voleb

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) soudí, že jmenování Ratha ministrem zdravotnictví už nic nebrání. Čeká proto, že prezident Václav Klaus brzy vyhoví jeho žádosti a Ratha oficiálně uvede do vládní funkce. Pokud by Klaus jmenování i nadále oddaloval, Paroubkovi to prý nevadí.

"Já jsem ochoten čekat třeba do konce volebního období, mě ten současný systém neruší," řekl dnes Paroubek novinářům. Po odvolání Milady Emmerové byl řízením ministerstva pověřen vicepremiér Zdeněk Škromach, který v pátek jmenoval Ratha svým prvním náměstkem a svěřil mu faktické řízení úřadu.

Konflikt vyvolalo čtvrteční Klausovo rozhodnutí, který odmítl jmenovat Ratha ministrem. Prezident jej odůvodnil obavou z Rathova možného střetu zájmů, který "nemůže zároveň být státním úředníkem na ministerstvu a šéfem lékařů". [celá zpráva]

Právník: Výkon funkce soudce je něco jiného než prezidentství ČLK

V pondělí se v rozhovoru pro Českou televizi vyslovil k pozastavení Rathova prezidentství v komoře i odborník na ústavní právo Aleš Gerloch. Podle něj záleží, zda pozastavení prezidentské funkce v ČLK dovolují její vnitřní předpisy.

"Je rozdíl, když funkci pozastaví soudce, jehož pozici může vykonávat někdo jiný, a když někdo pozastaví prezidentství profesní komory," řekl Gerloch. Podpořil tím tedy spíše Rathovo "krajní řešení", vzdání se členství v ČLK.

Reklama

Související články

Rath: Klaus mě bytostně nesnáší

Spor o nového ministra zdravotnictví se dramatizuje. Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath, poté co ho ve čtvrtek odpoledne prezident republiky...

Klaus nebude s Paroubkem jednat o Rathovi

Prezident Václav Klaus se v pondělí nesejde s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) a prvním náměstkem ministra zdravotnictví Davidem Rathem. Rádiu Frekvence...

Výběr článků

Načítám