Hlavní obsah

Rath chce do měsíce ukončit podnikatelské aktivity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf České lékařské komory David Rath řekl, že do měsíce skončí ve všech svých podnikatelských funkcích, které by mohly vést ke konfliktu zájmů s postem ministra zdravotnictví. Funkci prezidenta lékařské komory chce ale položit až ve chvíli, kdy bude jmenován ministrem. Řekl to v neděli v České televizi. Právě neslučitelnost funkcí je podle prezidenta Václava Klausem důvodem, proč Ratha odmítl jmenovat ministrem.

Článek

Rath podle svých slov začal na ukončení svých funkcí jednatele v několika společnostech už minulý týden. "V pátek se sešli představitelé ČSL a vyřeší, co se mnou dál,"

Klaus chce, aby Rath položil funkci šéfa ČSL před jmenováním, protože jinak tento akt považuje za neústavní. Za pravdu mu dává většina právníků. Rath ale chce nejprve jmenování a pak teprve konec funkce. Poté se podel něj komora sejde a zvolí nové vedení.

Paroubek a Rath si myslí, že to, co Klaus udělal je protiústavní a za nechutí Ratha jmenovat stojí osobní averze. Premiér zvažuje, že se obrátí na Ústavní soud. To by Klaus podle svých slov přivítal.

Průzkum: Rath by byl ve střetů zájmů

Většina občanů ČR, 55 procent, si podle průzkumu agentury STEM pro ČT myslí, že šéf České lékařské komory David Rath by se ocitl ve střetu zájmů, pokud by se stal ministrem zdravotnictví.

STEM zveřejnila podobný průzkum i v sobotu. Z něj plyne, že polovina lidí si myslí, že prezident by měl Ratha ministrem zdravotnictví jmenovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD)....

Rath chystá na ministerstvu čistku

Nový první náměstek ministra zdravotnictví David Rath hodlá v resortu provětrat stojaté personální vody. Těsně po svém jmenování Rath oznámil,...

Výběr článků

Načítám