Hlavní obsah

Komunisté pomohou soc. dem. přehlasovat Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Špičky ČSSD v čele s premiérem Jiřím Paroubkem se v pondělí v noci sešly v Kramářově vile s vedením komunistů v čele s Miroslavem Grebeníčkem. Výsledek? Komunističtí poslanci zřejmě pomohou vládnímu táboru ve Sněmovně při hlasování o některých klíčových zákonech. Poslanci vládní koalice totiž nebudou při nadcházející sněmovní schůzi kompletní.

Článek

KSČM pomůže vládním poslancům zejména při hlasování o Senátem zamítnutých a vrácených zákonech. Schůze sněmovny začíná v úterý ve 14:00.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik po hodině a půl trvajícím jednání novinářům řekl, že žádné velké dohody politici ani hledat nemuseli. Komunisté totiž podle něj stejně většinu zákonů zamítnutých nebo vrácených Senátem podporovali již ve Sněmovně. Podporu sociální demokraté hledali také pro některé předlohy se sociální tématikou, které má Sněmovna projednávat v prvním čtení.

Majetková přiznání

Předmětem jednání byl také návrh zákona o majetkových přiznáních, který chtějí na program jednání Sněmovny prosadit komunisté. Navrhují, aby byla tato povinnost zavedena pro občany, jejichž majetek převyšuje deset miliónů korun. Kdo by neprokázal, jak majetku převyšujícího tuto částku nabyl a zda jej zdanil, by musel zaplatit daň 40 procent.

Předseda poslanců ČSSD Michal Kraus po jednání řekl, že ČSSD institut majetkových přiznání sama prosazuje. "Je logické, že v momentu, kdy ta norma bude v Parlamentu, tak bude předmětem jednání. Já si myslím, že není důvod, abychom nenašli nějaký rozumný kompromis, který bude vycházet z těch našich námětů," řekl s tím, že konečná podoba předlohy bude předmětem široké diskuse.

Zákoník práce

Předmětem jednání byl rovněž diskutovaný zákoník práce, kterému by měla být věnována i úterní koaliční schůzka. "To je norma, která ještě neprošla jednáním vlády. Pokud doputuje do Sněmovny, tak v rámci druhého čtení bude dostatek prostoru k diskusi. Předpokládáme, že najdeme takovou podobu zákoníku práce, abychom ho mohli podpořit," řekl Kraus.

Ze Senátem vrácených nebo zamítnutých předloh patří mezi důležitější zákon o zavedení bodového systému pro řidiče, hlasování o prezidentem vetovaném zákonu o převodu nemocnic a církevní zákon. 

Sněmovna bude projednávat také vládní informaci o privatizaci Unipetrolu, která je spojena s korupčním skandálem. Spojován s ním je i předseda ČSSD Stanislav Gross, který to ale rozhodně odmítá. Kraus k tomu v pondělí řekl, že nejprve by se měly kauzou zabývat orgány činné v trestním řízení a teprve poté by mohl být prostor pro vznik sněmovní vyšetřovací komise. Vznik vyšetřovací komise budou navrhovat poslanci ODS.

Jednání se v noci zúčastnili také předseda KSČM Miroslav Grebeníček a premiér Jiří Paroubek. Před novináře ale nepředstoupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám