Hlavní obsah

Policisté varují před nedělním kolapsem na D1

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšená bezpečnostní opatření čekají návštěvníky nedělní Velké ceny v Brně. Jejich organizátoři předpokládají, že na závody, zařazené do mistrovství světa silničních motocyklů, přijede až 100 000 lidí. Vzhledem k tomu, že v neděli také prakticky končí prázdniny, varují policisté před možným dopravním kolapsem na dálnici D1, po které se budou vracet oběma směry domů zahraniční motocykloví fanoušci.

Článek

První z nich už jsou v kempech kolem brněnského okruhu od čtvrtka. "Trochu nás překvapilo, že už ve čtvrtek večer začali přijíždět první návštěvníci, což loni a předloni nebylo," uvedla Dagmar Bartoníková z jihomoravské policejní správy.

Změří alkohol každému řidiči

Nasazeno bude v Brně a v okolí Masarykova okruhu na 800 policistů a strážníků, včetně posil z policejních škol v Brně a Holešově. Je to o desítky více než loni. Policie chystá i speciální akce na zvýšení bezpečnosti v pozdějším provozu.

"U výjezdů z kempů budeme preventivně měřit alkohol u všech řidičů, aby nám na silnice nevyjížděli opilí," řekl zástupce ředitele policie Brno-venkov Zdeněk Sycha. Kromě alkoholu budou muset řidiči na motorkách prokázat, že odjíždí na svém stroji.

Policisté budou také regulovat příjezd do Brna, hlídat parkoviště před očekávanými zloději silných motorek a dohlížet na pořádek v kempech a restauracích. Jejich zaměstnanci vítají, že si policisté vytvořili mobilní stanoviště přímo v kempech, a jsou tak snadno dosažitelní. "Už v minulých letech se nám to osvědčilo a jejich přítomnost brzdí horké hlavy, takže k ničemu nedochází," uvedl pracovník kempu Tranzit Jan Spáčil.

Vše bude monitorovat policejní vrtulník

"Už od čtvrtka máme zvýšený dohled a zatím nebyly žádné komplikace. Ruch na příjezdových trasách do kempů a na parkoviště v okolí Masarykova okruhu byl v pátek daleko silnější než loni, ale příjezd vozidel proběhl bez větších problémů a bez nehod. V pátek odpoledne u okruhu parkovalo 3686 osobních aut, 859 motocyklů, 60 karavanů a 7 autobusů," uvedla Bartoníková.

Hlavní nápor čekají policisté a správci kempů v sobotu odpoledne, kdy přijedou návštěvníci z Itálie, Německa, Maďarska, Rakouska a také čeští milovníci motocyklů.

"Čekáme, že do Brna na závody přijede celkem asi 30 tisíc aut a přes 7 a půl tisíce motocyklů. To je velký nápor, a proto budeme dopravu řídit už z dálnice, kde jsou vyznačené sjezdy, a policisté budou na místě navádět řidiče ke kempům nebo na volná parkoviště," dodal vedoucí jihomoravské dopravní policie Leoš Tržil.

Komplikace přijdou v neděli

Největší dopravní komplikace však čekají řidiče u Brně v neděli odpoledne po 16. hodině, kdy by měly závody končit. Policisté proto radí všem rekreantům, aby se Brnu vyhnuli v době, kdy se budou návštěvníci Velké ceny rozjíždět domů.

"Budeme dopravu řídit až do té doby, dokud neodjede poslední návštěvník a nebude tu klid. Lidé při cestě z dovolených by měli dbát větší opatrnosti a jet buď dříve, nebo o něco později, až hlavní nápor diváků odjede. Záleží na tom, v kolik závody skončí, ale většinou to bývá mezi 15. a 16. hodinou," dodal Tržil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám