Hlavní obsah

Komunisté si kvůli satiře v rozhlase postěžují radě

Právo, gö, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunističtí poslanci připravují stížnost na Radu Českého rozhlasu a prověří možnost podání trestního oznámení. Cítí se dotčeni nedělním satirickým pořadem veřejnoprávního Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Ptá se Ester Kočičková, kde se mluvilo o komunistech jako o prasatech.

Článek

O sporu včera informovala MF Dnes. Ve vysílání na otázku: A kdo je to komunista? zazněla odpověď: "Já samozřejmě svýmu dítěti a svým psům to tak říkám. Říkám jednoznačně, že komunisti jsou prasata."

Šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik soudí, že má dost velký smysl pro humor a leccos dokáže pochopit. "Ale jestliže se v hlavním vysílacím čase řekne, že je třeba dětem od malička vštěpovat, že komunisté jsou prasata, tak to míru legrace překračuje," řekl včera na dotaz Práva.

Podle něj se klub touto otázkou zabýval na základě podnětu jednoho jejich poslance, který náhodou pořad poslouchal. "Opravdu se nás to dotklo," poznamenal šéf klubu.

Pokorný se omlouvat nechystá

Předseda Rady Českého rozhlasu Michal Prokop o incidentu věděl pouze z tisku. "Četl jsem o tom, ale zatím jsme na radu žádný podnět nedostali. Naposledy jsme zasedali teď ve středu. Samozřejmě že až přijde od někoho stížnost, budeme se tím zabývat. Víc vám k tomu teď říci nemohu," řekl Prokop ve čtvrtek Právu.

Šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný podle svých slov usiluje, aby na jejich stanici nezaznívaly žádné "nadávky", a snaží se posluchače - pokud takové výrazy použijí v přímém vysílání - sám umravňovat. "Taková slova nemají padat v žádném, ani v satirickém pořadu, a proto nejsem šťastný, že se tak stalo," řekl včera na dotaz Práva. Zároveň popřel informaci MFD, že se chce komunistům omluvit.

"Zvažujeme, jak zareagujeme (na podnět komunistů), protože nevím, do jaké míry myslí vážně, že bude nějaké trestní oznámení," poznamenal šéfredaktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám