Hlavní obsah

ČSSD nebude blokovat jednání o ústavní žalobě na Zemana

Novinky, ČTK, ren, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD nebude ve Sněmovně blokovat projednání ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Zda ji ale patnáct sociálnědemokratických poslanců podpoří, není jasné. Po pátečním jednání poslaneckého klubu to uvedl předseda poslanců soc. dem. Jan Chvojka.

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman na výstavě Země živitelka.

Článek

„Určitě nebudeme ti, kteří by blokovali projednání takto důležité věci. Nebudeme to chtít shodit pod stůl,“ řekl po jednání poslaneckého klubu ČSSD jeho předseda Jan Chvojka.

Na další zasedání klubu 10. září dorazí i spoluautoři žaloby, senátoři Václav Láska a Tomáš Goláň (oba z klubu Senátor 21).

„Požádali nás zástupci Senátu o to, aby mohli na jednání klubu přijít. Přijmeme je a vyslechneme si jejich argumenty,“ dodal Chvojka s tím, že by chtěl, aby případně každý poslanec měl možnost hlasovat a vyjádřit svůj názor na mikrofon.

Návrh žaloby je založen na tom, že Zeman podle jejích tvůrců svými skutky porušuje Ústavu. Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Ve Sněmovně nejspíš bez šance

Aby se senátní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, musela by pro návrh hlasovat aspoň třípětinová většina dolní komory, tedy nejméně 120 poslanců.

Úspěch žaloby se ale ve Sněmovně nečeká. Pro projednání žaloby jsou i poslanci z ANO i KSČM, již dříve od nich ale zaznělo, že žalobu nepodpoří. Jasně zamítavé stanovisko zní i z SPD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám