Hlavní obsah

Vláda pohrdá Senátem, usnesla se horní komora

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková, jas

Senátoři se na středečním zasedání tvrdě ohradili proti postoji vlády. Horní parlamentní komoře vadí, že ministerstva nechtějí dát z ruky předběžné audity Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a nechtějí ani přijít na jednání o auditech. Vláda podle senátorů pohrdá horní komorou.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu.

Článek

Audity se má zabývat dočasná senátní komise. Ministerstva financí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj (všechna ovládaná hnutím ANO) ale nechtějí dát dokumenty z ruky. Ministři navíc odmítli účastnit se jednání komise, nechtějí ani vyslat své zástupce.

Pro usnesení proti tomuto postoji hlasovalo 57 ze 72 přítomných senátorů napříč politickým spektrem. Senátoři hnutí ANO a někteří sociální demokraté se zdrželi, proti nebyl nikdo.

Senátoři v usnesení konstatují, že s postupem členů vlády nesouhlasí. Odmítají argumenty ministerstev, že dokumenty nelze poskytnout.

„Senát považuje přístup vlády za pohrdání Senátem Parlamentu ČR,“ stojí v usnesení.

Schillerová: Audity jsou důvěrné

Postup vlády hájila ještě před hlasováním šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). „Jsou závazné předpisy EU, jak se může nakládat s předběžnými auditními zprávami. Ty jsou důvěrné a nemohou být poskytovány třetím osobám a o jejím vydání může rozhodnout pouze Evropská komise,“ tvrdí Schillerová.

Zdůraznila, že ani ona sama audit nečetla, protože to je záležitost úředníků. To, že na jednání komise nevyšle zástupce ministerstva, vysvětlila se slovy: „Nevidím důvod, aby se jakýkoliv zástupce ministra financí dostavil před tuto komisi, když o auditech hovořit nemůže.“

Foto: Novinky

Usnesení Senátu

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil v diskusi prohlásil, že předběžné audity nebudou distribuovány a jsou potřeba pro práci Senátu.

„Zavání to pohrdáním Senátem. Ministry ani nezajímá, o čem komise bude jednat, a ministerstva ani nemají zájem, aby se zákonodárci dozvěděli, proč a jakým způsobem si počínají v nějakých konkrétních příkladech. Reakce ministerstev je naprosto alibistická a pro mě nepochopitelná,“ kritizoval je Vystrčil.

Komise má analyzovat audity do konce ledna příštího roku.

Senát se neohradil poprvé

Podle ústavního právníka Jana Kysely došlo k přijetí podobných usnesení i v minulosti. Senátorům svého času vadilo, že členové úřednického kabinetu někdejšího premiéra Josefa Tošovského nechodili do horní komory představovat projednávané normy. „To byla spíše taková neutrální dikce,“ připomněl.

Důrazněji se senátoři ohradili proti počínání Davida Ratha, který svého času zastával post ministra zdravotnictví a odmítl do Senátu přijít. „Takže není to poprvé, kdy se někdo nějak ohrazuje,“ připomněl Kysela.

Reklama

Výběr článků

Načítám