Hlavní obsah

Komunistům se nezamlouvá nákup amerických vrtulníků

Předseda komunistů Vojtěch Filip nesouhlasí s nákupem amerických vrtulníků pro českou armádu. Podle něj jsou americké stroje údajně předražené a hovoří i o tom, že výrobce přesunul část výroby z vodochodského Aera, upozornil v úterý Český rozhlas, podle kterého Filip dává obchod do souvislosti s podporou kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Nemám zájem na nákupu předražených vrtulníků ze Spojených států amerických. Ještě v situaci, kdy Spojené státy americké, respektive výrobce vrtulníků, odebral výrobu z Aera Vodochody,“ shrnul Filip komunistické výhrady na serveru iRozhlas.

Předseda komunistů tvrdí, že první americká nabídka stroje předražila o 30 procent, což však odmítá premiér Babiš, který věří, že komunisty o potřebnosti nákupu přesvědčí.

Podle Filipa by bylo ideální nákup zrušit a ušetřené peníze použít na snížení schodku státního rozpočtu na příští rok. Ten je plánován na 40 miliard korun a komunistům se zdá být příliš vysoký.

Filip navíc naznačil, že postoj vlády k armádní akvizici bude hrát roli při jejich rozhodování o podpoře vlády.

Armáda chce nakoupit 12 vrtulníků. Server defence-blog.com nedávno napsal, že by Česko mohlo získat čtyři útočné vrtulníky Bell AH-1Z a příslušné vybavení. Celková cena se odhaduje na 205 milionů dolarů (téměř 4,7 miliardy Kč). Za dalších 800 milionů dolarů (přes 18 miliard Kč) by měla česká armáda získat dvanáct vrtulníků UH-60M Black Hawk. Součástí americké nabídky jsou i vrtulníky UH-1 Venom.

Reklama

Výběr článků

Načítám