Hlavní obsah

Česko pošle na obnovu Sýrie dalších sto milionů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko bude i v následujících dvou letech pokračovat v pomoci Sýrii při obnově země. Na humanitární a rozvojové projekty v letech 2020 a 2021 poskytne sto milionů korun. Rozhodovat o tom bude vláda na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Trosky budov v syrském Idlibu

Článek

Od roku 2016 již vyčlenilo Česko pro Sýrii 195 milionů korun. Do května bylo z této sumy využito 163 milionů Kč.

Dosud převažovaly humanitární účely, na které šlo přes 103 miliony. Postupně se budou finance přesouvat k projektům na obnovu země a na pomoc při návratu Syřanů, kteří ze země uprchli před válkou do Jordánska či Libanonu.

„V současné době potřebuje pomoc 13,1 milionu Syřanů a 6,6 milionu osob je vnitřně vysídleno. Ze země pak uprchlo přes 5 a půl milionu lidí,“ uvádí zpráva MZV pro vládu, kterou Právo získalo.

Potraviny i léky

Česká pomoc se zaměří především na zdravotnictví a vzdělávání i na obnovu základní infrastruktury. Podpora půjde na zajištění vody, energií, zpracování odpadů či zemědělství. Tady bude prostor i pro české soukromé subjekty. Tak jako dosud půjde část peněz i na záchranu kulturního dědictví.

„Pomoc bude s přihlédnutím k bezpečnostní situaci nadále rea­lizována na celém území Sýrie,“ uvádí zpráva s tím, že realizovat ji budou „subjekty české neziskové, podnikatelské, akademické či veřejné sféry ve spolupráci s partnerskými syrskými a mezinárodními organizacemi“.

Pomáhat s výběrem projektů bude česká ambasáda v Damašku, přihlížet se bude i k požadavkům syrské strany. Ta má zájem především o trvanlivé potraviny, sušené mléko či kojeneckou výživu, o léky, vakcíny, vybavení nemocnic, sanitky či mobilní kliniky. Vzhledem k tomu, že pomoc bude směřovat i k navrátilcům z Jordánska a Libanonu, budou do výběru projektů zapojeny i tamní ambasády.

V uplynulých letech byly finance vynaloženy hlavně na zdravotnickou a potravinovou pomoc, nouzová přístřeší, hygienické účely, přístup k vodě či vzdělávání.

Potravinová pomoc byla určena i palestinským uprchlíkům. Peníze přispěly i k odminování části území. Letos by měly být dokončeny i za přispění ČR např. dvě nemocnice a protetické centrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám