Hlavní obsah

Lékaři, řemeslníci, advokáti. Sněmovna schválila rozšíření EET

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek na pátý pokus schválili rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na drobné podnikatele a řemeslníky. Novela zákona zároveň stanoví, že se DPH na vodné a stočné sníží na 10 procent. Předlohu nyní posoudí Senát.

Foto: Foto archív ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pro rozšíření EET hlasovali 102 poslanci z 191 přítomných z hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 90 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. K přijetí bylo potřeba 96 hlasů.

Hlasování si můžete prohlédnout zde.

Předloha nyní poputuje do Senátu, který ji vzhledem k rozložení politických sil bude nejspíše vetovat. Poslanecká Sněmovna by pak mohla veto Senátu přehlasovat 101 hlasy.

Část v off-line režimu

Novela rozšiřuje okruhy lidí, kteří budou muset evidovat tržby. Bude se týkat řemeslníků, lékařů či advokátů.

Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek, limit budou tržby 600 tisíc korun za rok. Z EET bude vyňat předvánoční prodej kaprů či sociální služby. [celá zpráva]

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby či vodné a stočné.

Do desetiprocentní sazby se také přesunou audioknihy a elektronické knihy. Snížení sazby se původně mělo dotknout i řezaných květin, to ale vláda nakonec nenavrhla.

Schillerová: Je to dobrá zpráva

„Jsem ráda, že po roce, kdy vláda poslala novelu do Poslanecké sněmovny, se ji podařilo schválit. Je to dobrá zpráva pro narovnání podnikatelského prostředí. Bude platit pro všechny bez rozdílu. Zavádíme nový off-line režim pro ty nejmenší,“ komentovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Dodala, že nejhorší by bylo, kdyby EET zůstala na půl cesty a platila by jen pro někoho. Schillerová už před časem Novinkám řekla, že podle ní už EET nikdo nikdy nezruší, protože se stala součástí české ekonomiky. [celá zpráva]

Šikana a propaganda, zlobí se opozice

Proti rozšíření EET bojovala opozice. ODS například předložila přes 700 pozměňovacích návrhů, aby ukázala, jak je EET absurdní. Bude se totiž týkat například chovu velbloudů či kosmické dopravy. Samotné hlasování o pozměňovacích návrzích trvalo několik hodin.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura na páteční tiskové konferenci prohlásil, že EET může být likvidační například pro hudební festivaly a že nechápe, jak se budou kontrolovat například účtenky od malířů. Výtky mají i další strany.

„Novela zákona o EET byla právě ve sněmovně schválena. Nesmyslná a neefektivní šikana drobných živnostníků bude pokračovat,“ komentoval schválení šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Rozšíření EET na živnostníky a další svobodná povolání bohužel prošlo sněmovnou. Propaganda zvítězila nad zdravým rozumem. Lepší výběr daní 3. a 4. vlna EET rozhodně nepřinese, zato statisícům lidí znepříjemní život. Bojujeme dál,“ uvedl na Twitteru pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Výběr článků

Načítám