Hlavní obsah

ČSSD překvapila ANO. Z ničeho nic chce výjimku z EET na sociální služby

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Sněmovna neschválila rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) ani na počtvrté. Přestávku v hlasování vyvolalo rozhodnutí ČSSD, která oznámila, že podpoří pozměňovací návrh ODS, aby EET nepodléhaly sociální služby. Hnutí ANO to překvapilo, podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ČSSD nikdy dřív takový požadavek nevznesla.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Já chci za sociální demokracii říci, že vnímám aktuální situaci ve financování sociálních služeb, proto sociální demokracie v těchto 12 hlasováních podpoří pozměňovací návrhy pana kolegy Stanjury (předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura),“ oznámil na plénu Hamáček.

Tím překvapil komunisty, kteří vládu tolerují, i koaliční hnutí ANO. Strany si kolem půl druhé vzaly pauzu, aby to mohly probrat. Finální hlasování o EET se tak opět posune, protože o zákonech ve třetím čtení se může hlasovat do dvou odpoledne.

Nikdy nic neřekli, zlobí se Schillerová

„Nás ten vývoj překvapil, řekli jsme si, že si to zanalyzujeme, hlavně názor soc. dem., protože rozšíření EET máme v koaliční smlouvě,“ prohlásila po jednání ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

Se zástupci ČSSD se mají sejít a všechno si vyříkat. „Je to v rozporu se vztahy v rámci koalice. Ze strany koaličního partnera nikdy nezaznělo, že by měli tento názor, přitom jsme pravidelně v kontaktu,“ zdůraznila ministryně financí.

Sociální služby podle ní výjimku nepotřebují, protože se většinou jedná o neziskový sektor, který obecně pod EET nespadá.

„Pak je tam státní sektor, ten také pod EET nespadá. Pak máme podnikatelský sektor, vykonávají třeba terénní práci. Ti můžou vybírat peníze v hotovosti. Ale drtivá většina z nich spadne pod limit 600 tisíc bezhotovostních plateb,“ vysvětlila Schillerová.

EET pro kosmickou dopravu

Poslanci hlasovali o EET opět několik hodin. Poslanci se totiž musejí prokousat více než 800 pozměňovacími návrhy. Z toho jich 700 předložil šéf klubu ODS  Stanjura, aby ukázal, jak může být evidence nesmyslná. Rozšíření EET se bude týkat například velbloudů nebo kosmické dopravy.

Kromě toho by nově měli tržby evidovat například řemeslníci, lékaři či advokáti. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek.

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby či vodné a stočné. Snížení sazby se původně mělo dotknout i řezaných květin, to ale vláda nakonec nenavrhla.

Výběr článků

Načítám