Hlavní obsah

Volby ve Strakonicích se zatím opakovat nebudou, rozhodl Ústavní soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) ve středu opět odložil vykonatelnost rozhodnutí, jímž Krajský soud v Českých Budějovicích zneplatnil loňské komunální volby ve Strakonicích. To v praxi znamená, že nové volby ve městě zatím nebudou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu

Článek

„Je nepochybně ve veřejném zájmu, aby bylo nejdříve pravomocně jednoznačně a nezpochybnitelně rozhodnuto ve věci samé, dříve než se přistoupí k dalším organizačním krokům ve vztahu k napadeným volbám do zastupitelstva města Strakonice,” konstatoval soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Stížnost podalo vítězné hnutí Strakonická veřejnost, které již dříve s podobným podnětem uspělo. Krajský soud však platnost voleb zrušil, neboť podle něj byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů.

Důvodem bylo údajné zvýhodnění vítězného hnutí v předvolební kampani. Na to poukázal kandidát hnutí Změna pro Strakonice, podle něhož bylo vítězné hnutí před volbami protežováno v městském zpravodaji i na výlepových plochách města.

ÚS se rozhodl případem zabývat přednostně a zdůraznil, že nynější odklad nijak nepředjímá konečný verdikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám