Hlavní obsah

Strakonicím hrozí opakování voleb, zbývá jim už pouze ústavní stížnost

• Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích potvrdil znovu původní rozsudek o neplatnosti voleb ve Strakonicích. Městu tak hrozí jejich opakování, mohou však ještě znovu podat ústavní stížnost. Podle rozsudku narušila vítězná strana Strakonická Veřejnost předvolební kampaň. Ta prý nebyla férová a rovná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Krajský soud dospěl k závěru, že rada města oplývající pravomocemi, které jí dávaly možnost ovlivnit klíčové prostředky volební propagace, těchto oprávnění dlouhodobě a cíleně využívala, čímž dosáhla toho, že politické subjekty kandidující v posuzovaných komunálních volbách neměly možnost v souladu se zásadou volné, rovné a svobodné soutěže politických stran využít klíčové prostředky předvolební kampaně,“ uvedla v rozsudku předsedkyně senátu krajského soudu Renáta Kučerová.

Krajský soud se po stížnosti u Ústavního soudu zabýval kauzou už podruhé a potvrdil v podstatě původní rozsudek.

„Rozsudek je pravomocný vyvěšením na úřední desce. Lze však znovu podat ústavní stížnost,“ vysvětlila Právu Kučerová.

Uspěli bychom znovu, míní starosta

Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) uvedl, že musí další kroky zvážit. „Můj názor je, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. A o zbytku se musím poradit,“ konstatoval Hrdlička.

Podle něho by Strakonická veřejnost uspěla i v opakovaných volbách. „Já myslím, že lidé za námi stojí, ale nevím, zda se někdo znovu neodvolá. Takové rozhodnutí soudu je precedens,“ míní Hrdlička.

Strakonická Veřejnost získala v loňských volbách většinu 16 křesel v 21členném zastupitelstvu. Stížnost podal kandidát za Změnu pro Strakonice Karel Jánský, podle kterého byla vítězná Strakonická Veřejnost zvýhodněná při kampani v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám