Hlavní obsah

Zahradil: ODS roste, v příštích volbách to zhodnotíme

Právo, Jan Martinek

ODS ve volbách do Evropského parlamentu podle Jana Zahradila potvrdila rostoucí trend, který by strana mohla zhodnotit v příštích parlamentních volbách. Čerstvě znovuzvolený europoslanec to uvedl v rozhovoru pro Právo.

Jan Zahradil k výsledku voleb do EPVideo: Novinky

 
Článek

ODS získala čtyři mandáty, přesně podle vašeho předsevzetí. Nečekal jste ale, že by to číslo mohlo být vzhledem k nižší volební účasti ještě vyšší?

Jsem spokojen a myslím, že výsledek v procentech hovoří jasně. ODS roste, a pokud tento trend bude pokračovat, tak věřím, že jej zhodnotíme v příštích parlamentních volbách v roce 2021.

Řekl jste, že už od zítřka chcete EU reformovat a začnete v europarlamentu. Jak přesně chcete změnu provést?

Především si musíme znovuustavit naši vlastní frakci, takže musím ještě teď zjistit, kolik mandátů získaly strany naší frakce nebo ty, které k nám chtějí vstoupit, a zjistit, jakou máme v budoucím europarlamentu sílu. Pak můžeme vyjednávat o většinové koalici. To je krok číslo jedna. Pak přichází část, možná pro někoho nudná, a to je ustavení europarlamentu samotného.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lídr kandiátky ODS Jan Zahradil

Na podzim, až toto všechno proběhne, předpokládám, že v říjnu, začnou licitace o tom, kdo bude předseda Evropské komise a kdo bude eurokomisař pro co. Pokud budeme hrát v europarlamentu silnou roli, můžeme do programu Komise dostat naše priority.

Ovlivní váš volební výsledek pozici spitzenkandidáta, tedy lídra evropské frakce a kandidáta na předsedu Evropské komise?

Nějakou roli to sehrálo, jakkoliv bych to nepřeceňoval. Počet preferenčních hlasů o tom svědčí. Na druhé straně jsem mnohokrát říkal, že spitzenkandidáti nejsou jedinými možnými kandidáty na předsedu Evropské komise.

ODS má v příštích parlamentních volbách ambici sestavit vládu. Hnutí ANO ale v těchto volbách posílilo. Jak ho příště chcete porazit?

Toto je otázka, na kterou vám hodinu po vyhlášení výsledků eurovoleb detailně neodpovím. Pokud by v úterý neproběhly masivní demonstrace proti vládě Andreje Babiše, možná by většina Babišových voličů zůstala doma a výsledek by nebyl takový, na druhou stranu ANO zaznamenalo výrazně horší výsledek, než mu slibují všechny průzkumy veřejného mínění.

Tam se pohybuje okolo třiceti procent, a zde to bylo slabě přes dvacet. My jsme zaznamenali zhruba stejný výsledek, jaký nám průzkumy předvídají. Jak je vidět, Andrej Babiš nedokázal zdaleka přesvědčit, nebo mobilizovat svůj voličský potenciál. Je tu slabina, kterou se budeme snažit využít.

Co říkáte volebnímu propadáku ČSSD, jakožto tradiční strany?

Je to věc, která nezačala včera nebo před měsícem, ale už ve společné vládě pana Sobotky s panem Babišem, kdy pan Babiš postupně pohltil volební program ČSSD. Pokračuje v úspěšné likvidaci této strany, a pokud si soc. dem. neuvědomí, že je to pro ně smrtící objetí, tak lepší výsledky očekávat nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám