Hlavní obsah

Opozice v Brně upozornila na další podezřelé zakázky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V případu údajné korupce při zadávání veřejných zakázek na radnici Brno-střed by se mohly objevit další podezřelé projekty, které ještě nejsou v hledáčku policie. Upozornili na to opoziční členové kontrolního výboru. Současně také vyzvali vedení městské části, aby nová podezření prověřil znalec.

Foto: Mapy.cz

Radnice Brno-střed

Článek

Starosta Vojtěch Mencl (ODS) požádal kontrolní výbor bezprostředně po policejní razii na radnici letos v březnu, aby prověřil tři zakázky za 200 milionů připravené a provedené minulým vedením. Členové kontrolního Monika Lukášová Spilková (Piráti) ve spolupráci s Karen Kylbergerovou (SPD) a Gabrielem Kurtisem (Žít Brno) upozornili na dvě akce v hodnotě 140 milionů korun.

Podle členů výboru byl u dvou zakázek nedostatečně zpracovaný projekt na výběr zhotovitele, tedy klíčový dokument pro zájemce kvůli stanovování cenových nabídek. Pokud by totiž některý z uchazečů věděl informace, které v zadání nebyly přesně uvedeny, mohl svou nabídku ušít na míru.

„Tato skutečnost pak pravděpodobně založila příležitost pro vytvoření korupčního prostředí,“ upozornili členové výboru.

„Vzhledem ke všem zjištěným skutečnostem přijal kontrolní výbor na návrh opozice usnesení, které vedení městské části doporučuje zadat vypracování znaleckých posudků, které prověří výše uvedená podezření. Kontrolní výbor rovněž rozhodl, že chce být účasten zadání znaleckých posudků,” upozornila Spilková.

Obviněným hrozí až 16 let

Starosta Mencl už reagoval, že se se závěry výboru pečlivě seznámí a připustil i přizvání znalců.

Podle státních zástupců a vyšetřovatelů z Národní centrály proti organizovanému zločinu působila na radnici Brno-střed organizovaná zločinecká skupina v čele s bývalým místostarostou Jiřím Švachulou (dříve ANO). Celkem devět lidí se mělo podle přesvědčení policistů podílet na ovlivňování veřejných zakázek a inkasovat provize.

Obviněným hrozí až 16 let vězení. Detektivové prověřují desítky stavebních akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám