Hlavní obsah

Poslední vláda tří ministrů. Nováková zvažuje odchod do důchodu, Ťok chce cvičit

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Pondělní zasedání vlády je posledním pro tři ministry. V kabinetu končí šéf resortu dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Jan Kněžínek a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (všichni za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková přichází na své poslední zasedání vlády

Článek

Ťoka nahradí Vladimír Kremlík, na resort průmyslu nastoupí Karel Havlíček a v čele justice stane Marie Benešová. Prezident Miloš Zeman jmenuje nové ministry v úterý odpoledne ve dvě hodiny.

„Jsem čtyři roky starobní důchodkyně, takže se rozhodnu, jestli budu ještě něco dělat, nebo nebudu. To zatím opravdu ještě nevím,“ řekla Nováková při příchodu do Strakovy akademie.

Někdejší prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu se vryla do paměti hlavně svými výroky o drahých mobilních datech. Prohlásila, že si za ně Češi mohou sami, protože je nekupují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok na pondělním jednání vlády

Kritiku si vysloužila také za to, že ministerstvo vykázalo na žádost čínského velvyslance zástupce Tchaj-wanu ze setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu.

Kněžínek zůstane vládním legislativcem

Ťok ve vládě končí na vlastní žádost. „Mám čím dál větší pocit, že jsem rád, že budu pryč. Ta témata jsou složitější a složitější,“ zhodnotil Ťok, který složil i poslanecký mandát. Co bude dělat, zatím neví. „Plán je zvyknout si na to, že nebudu muset uvažovat, co budu dělat další den v úřadu a začnu cvičit,“ řekl Novinkám.

I přes to, že byl často kritizován opozicí i veřejností, se stal doposud nejdéle sloužícím ministrem dopravy. Na resort nastoupil za Sobotkovy vlády v roce 2014 jako nestraník za hnutí ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO)

Kritice čelil například kvůli svým loňským výrokům o kalamitním sněhu na D1. Další problém, který Ťok řešil, byly billboardy u dálnic.

Kněžínek bude nadále působit jako vládní legislativec. Ohledně jeho rezignace z postu ministra se však objevila řada spekulací. Opozice poukazovala zejména na to, že výměna v čele justice přišla ve chvíli, kdy policie navrhla obžalovat premiéra Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo.

Brabec už nebude vicepremiérem

Ve vládě nastane rošáda i na postech vicepremiérů. Vedle prvního místopředsedy Jana Hamáčka (ČSSD) se řadovými místopředsedy vlády stanou Havlíček a šéfka státní kasy Alena Schillerová (oba za ANO).

Naopak o post vicepremiéra přijde ministr životního prostředí Richard Brabec, který byl vicepremiérem už v první vládě Andreje Babiše i ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Bylo domluveno od začátku, že až přijde někdo, kdo převezme ekonomickou agendu, nahradí mě. Pro mě to nic neznamená, nejsem sběratelem titulů na vizitkách,“ prohlásil v pondělí Brabec.

„Nemyslím, že bych byl v nemilosti u premiéra, je to vykonstruovaná kauza. Já mám radost, že prší,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám