Hlavní obsah

Na demonstracích v Praze zadržela policie deset lidí

• Aktualizováno

V horní části pražského Václavského náměstí se ve čtvrtek sešly stovky příznivců hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) proti „diktátu EU”. Hnutí tak zahájilo kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Na dolní náměstí naopak dorazila více než stovka oponentů hnutí. Policisté na místě zadrželi desítku lidí.

Záznam: Demonstrace proti diktátu Evropské unie, kterou pořádá SPDVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

Na náměstí se sešlo několik stovek příznivců hnutí SPD i desítky jejich oponentů. Na místě byla policie i členové antikonfliktního týmu. Po několika desítkách minut došlo k několika drobným potyčkám. Těžkooděnci před 18. hodinou vytlačili oponenty z horní části náměstí. „Gestapo! Chráníte fašisty!” ozývalo se z hloučku odpůrců SPD.

Policisté na náměstí zadrželi deset lidí kvůli neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Vedle Okamury a lídra kandidátky SPD pro evropské volby Ivana Davida na akci vystoupili rovněž předseda nizozemské Strany pro Svobodu Geert Wilders a předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace na pražském Václavském náměstí

Součástí akce bylo i vystoupení skupiny Ortel.

BEZ KOMENTÁŘE: Šarvátka během demonstrace SPDVideo: Novinky

V dolní části Václavského náměstí ve čtvrtek odpoledne souběžně proběhla akce nazvaná Hluková olympiáda, jejíž účastníci využili trumpety, píšťalky či řehtačky, jejichž zvukem chtěli vyjevit nesouhlas s akcí nacionalistů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová a předseda nizozemské Strany pro Svobodu Geert Wilders na demonstraci na Václavském náměstí.

Na pořádek dohlížely desítky policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám